Besplatni onlajn kursevi iz oblasti mašinskog učenja (machine learning)

Mašinsko učenje je deo nauke o veštačkoj inteligenciji, a bavi se algoritmima koji računarskim sistemima omogućavaju da uče na osnovu iskustva i u skladu sa tim prilagođavaju svoje ponašanje ili predviđaju budućnosti. Na primer, Gmail koristi mašinsko učenje kako bi otkrio da li je neka poruka spam ili ne. Kada neko prijavi imejl kao spam, to se uzima u obzir, pa sledeći put imejl sa sličnim karakteristikama neće ni stići u sanduče korisnika, jer je sistem „naučio“ da je to spam.

Amazon, Google, Facebook i druge kompanije zasnivaju svoj uspeh na dobrim algoritmima mašinskog učenja.

Ako želite da naučite nešto više o tome, preporučujemo sledeće besplatne kurseve. Svi su na engleskom jeziku, i uglavnom podrazumevaju određeno predznanje iz matematike i programiranja.

1)  Machine Learning sa Kursere

Najstariji i najpoznatiji kurs na ovu temu. Predavači su sa univerziteta Stanford. Namenjen je početnicima, pa iako ćete dosta naučiti imajte u vidu da je to samo uvod u veoma široku temu.

 2) Specijalizacije iz oblasti mašinskog učenja – Kursera

Ova specijalizacija se sastoji iz pet kurseva. Pojedinačni kursevi su besplatni, ali ako želite celu specijalizaciju moraćete da platite. Ide se u dubinu i zaista je sve dobrog kvaliteta. Koristi se pajton. Spisak kurseva je:

Machine Learning Foundations: A Case Study Approach

Machine Learning: Regression

Machine Learning: Classification

Machine Learning: Clustering & Retrieval

3)  Statistical Learning – Stanford

Još jedan kurs sa Stanforda, namenjen osoba koje bi se mašinskim učenjem bavile sa aspekta statistike. Uz kurs postoji i besplatna knjiga, sve se radi u programskom jeziku R. Požurite sa kursom, jer će biti dostupan do sredine 2017. godine

4)  Caltech Machine Learning

Odličan uvodni kurs snimljen na predavanjima na Kalifornijskom tehnološkom univerzitetu. Predavač je odličan i dobro objašnjava, ali kurs je verovatno teži od svih ostalih jer ima dosta teorije i matematike.

5) Predavanja sa Carnegie Mellong univerziteta

Snimljena predavanja. Takođe namenjeno početnicima.

6)  Amazonov kurs

Kurs koji je Amazon razvio za svoje zaposlene.

Amazon Machine Learning

7) Nando Fereitas sa Oxforda

Predavač sa univerziteta Oksford je izbacio svoje lekcije na Jutjub. Imaju pozitivne komentare tako da obavezno bacite pogled.

8) Mašinsko učenje sa pajtonom

Još jedan kurs na Jutjubu. Usmeren je na primenu pajtona u mašinkom učenju

9) Machine learning – mathematicsmonk

Kurs sa oko 160 predavanja o mašinskom učenju sa aspekta matematike.

10) Guglov kratak kurs

Dobar za početnike.

photo credit: Yu. Samoilov System Code via photopin (license)