Najbolji besplatni programi za obradu video snimaka

Video klipove koje snimimo telefonom ili kamerom često treba da doradimo. Da isečemo jedan deo, na primer, ili da ih umanjimo, rotiramo i slično. Nema mnogo dobrih besplatnih programa koji to omogućavaju. Profesionalci uglavnom koriste plaćene programe kao što su Sony Vegas Pro, Adobe Premiere, Camtasia i drugi.

Ali, za povremenu upotrebu mogu da posluže i drugi, ne tako sveobuhvatni, ali solidni programi koje danas predstavljamo.

1) Avidemux

Avidemux je program otvorenog koda koji često pominjemo na blogu. Odista je odličan. Možete da sečete delove snimka, menjate audio traku, dodajete filtere i još mnogo toga.

2) VSDC Video Editor

vscd-video-editor

Preuzmite besplatnu verziju programa. Ona jeste u nekim mogućnostima ograničena, ali omogučava da dodajete tekst u video, rotirate kadrove, ubacujete efekte, objekte, linije, sečete snimak ili izbacujete određene delove. Biće vam potrebno neko vreme da se naučite šta sve program nudi, ali shvatićete da je prilično moćan. Omogućava pride i da pravite video od slika, kao i da snimite sebe preko veb kamere.

3) ShotCut

shortcut

Potpuno besplatan. Ima pomalo neobičan interfejs, na koji će trebati vremena da se naviknete. Skup karakteristika je odličan, ali trebaće vam vremena da uđete u štos. Pored ostalog omogućava spajanja klipova, umetanje, menjanje boja i ostalo.

4) Blender

blender-video-urednik

Premda se Blender više koristi kao alat za izradu animacija i trodimenzionalnih modela, sadrži i video urednik, koji je odista odličan. Uključuje mogućnost dodavanja efekata, filtera, ubrzanja i ostalog.

5) VideoPad Video Editor

Podržava veliki broj ulaznih formata. Snimcima možete da menjate dimenzije, boju, dodajete prelaze i druga fina podešavanja.

6) OpenShot

 Dobar za novajlije. Prvenstveno napravljen za Linux, sada može da se koristi i na Windowsu. Skup karakteristika je bogat, maltene nema šta ne možete da uradite sa njim, počev od jednostavnog isecanja klipova, do dodavanja prelaza, naslova, zumiranja i sličnog.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …