Početna / E-marketing / Šta sve utiče na poziciju vebsajta na Guglu?

Šta sve utiče na poziciju vebsajta na Guglu?

Cilj svakog  sajta je da bude što bolje pozicioniran u internet pretraživačima. Time će i broj posetilaca biti veći pa će lakše moći da ostvari zadate ciljeve.

Od čega to zavisi? Koji su to faktori koji utiču na poziciju internet stranice na Guglu?

google pretrazivac

Mi ćemo ih danas okvirno opisati, ali naravno za detaljnu analizu bi trebalo napisati celu knjigu.

1) Sadržaj

Najbitniji činilac uspeha je sadržaj. On pre svega treba da bude relevantan. Na primer, ako imate sajt advokatske kancelarije, ne možete pisati vesti iz ekonomije. Treba da privučete potencijalne klijente, a ne bilo koga.

Treba da se zapitate šta zanima vašu ciljnu publiku? Šta će ih privući da dođu i ostanu?

Druga bitna stvar kod sadržaja je umerena upotreba ključnih reči na pravim mestima. Ključne reči su ono što potencijalni posetilac kuca u pretraživač prilikom potrage za informacijama. One treba da se koriste u linkovima, naslovima, opisima i tekstu, ali na pravilan način. To ne znači da treba da ih gomilate bez ikakvog reda, već samo tamo gde postoji potreba.

Zatim, sadržaj treba da je jedinstven, kvalitetan i vredan za čitanje, sa pravilnom upotrebom pravopisa i bez preteranog mešanja nekoliko jezika u istom tekstu. Takođe bitna je i dužina i količina teksta, ali ne treba preterivati. Gomilanje takozvanog praznog sadržaja koji niko ne čita i koji ništa korisno čitaocu ne kaže, nikako ne pomaže.

Na kraju napominjemo da nikako nemojte da kopirate nešto što je neko negde već napisao bez da navedete originalni izvor informacija. Google to strogo kažnjava.

2) Dolazni linkovi

Dolazni linkovi su linkovi sa drugih sajtova koji vode ka vašem sajtu. Bitan je njihov broj, kvalitet, raznolikost i način na koji su napravljeni. Da li sadrže pravilne ključne reči? Da li dolaze sa dobrih sajtova? Koliko njih vodi na početnu stranu, a koliko na druge stranice? Sve su to faktori koji su bitni. Imajte u vidu da dolazni linkovi sa spamerskih i nekvalitetnih sajtova mogu da naruše poziciju na Guglu. Zato budite oprezni.

3) Korisničko iskustvo

Google prati i da li se posetioci vrate na pretragu nakon što su kliknuli na stranicu ili ne. Zatim, bitno je i da li je sadržaj jasno vidljiv sa svih uređaja? Kako je strukturisan? Da li posetioci lako mogu da pronađu ono što im je potrebno? Ima li mnogo reklama i iskačućih prozora? Sve se to uzima u obzir.

4) Tehnički aspekti

Postoje mnogobrojni faktori tehničke prirode koji su bitni za uspeh sajta na internetu. Tu spada obavezna mapa , robots.txt podešavanja, preusmeravanje stranica, linkovi koji više ne rade, brzina učitavanja i još mnogo toga.

5) Društveni signali

Društveni signali su sva pominjanja sajta i brenda na društvenim mrežama. Njihovo prisustvo nije neophodno, ali doprinosi vidljivosti. Zato je bitno da se članci sa sajta dele na društvenim mrežama.

photo credit: Picasso Google Logo At Google Kirkland via photopin (license)

Pogledaj još

Napravite plan za slučaj neaktivnosti svog Google naloga

Menadžer neaktivnosti naloga omogućava da podesite šta treba da se desi sa vašim nalogom ako …