Besplatna analiza kvaliteta i optimizovanosti veb-sajtova

Svako ko se bavi internet poslovanjem, zna da veb-sajtovi moraju da zadovoljavaju određene kriterijume, kako bi ih Gugl bolje vrednovao, a i kako bi posetioci bili zadovoljniji.

Kako da znate da li ih i vi ispunjavate?

seo analiza sajta

Predstavljamo spisak veb alata koji pomažu da ispitate kvalitet svojih i konkurentskih sajtova. Ne samo da možete da uočite sopstvene slabe tačke, već i da vidite sa kim imate posla na tržištu.

Bitno je imati u vidu da su svi alati napravljeni za englesko govorno područje, pa neki parametri  neće biti relevantni za naše podneblje.

Sledi spisak.

Open Site Explorer – Nudi analizu dolaznih linkova. Osnovna besplatna verzija nije bog zna šta, jer sve to možete naći i u Alatkama za vebmastere (Search Console).

Ahrefs – Odličan sajt za analizu dolaznih linkova. Nažalost, besplatna verzija je prilično ograničena, ali to možete nadomestiti otvaranjem više naloga.

SEO Site Checkup – Dobar alat. Obavlja bazičnu analizu optimizovanosti. Proverava brzinu sajta, ispravno korišćenje meta tagova, ključnih reči i drugih bitnih elemenata na stranici.

Bing alatke za vebmastere  – Ono što Bingove alatke nude, a Gugl nema je mogućnost da proverite dolazne linkove kod svih sajtova. Lako možete ispitati gde se sve priča o vašoj konkurenciji ili partnerima.

SimilarWeb – Prikazuje procenu statistike posećenosti sajta. Nama je skoro pogodio, tako da ga preporučujemo ako želite da procenite koliko koji sajt ima posetilaca.

SERPs Rank Checker –  Sajt koji prati poziciju u pretraživačima za određenu ključu reč. Izaberite zemlju, ukucajte ključnu reč i videćete kako se rangirate.

OpenLinkProfiler –  Prikazuje dolazne linkove. Nije loš.

Keywordtool.io –  Odličan alat za analizu i istraživanje ključnih reči.

Gugl analitika – Već smo je nebrojeno puta pominjali kao najbolji alat za praćenje poseta na sopstvenom sajtu.

Guglove alatke za vebmastere – Apsolutno je neophodno da ovde ubacite svoj sajt i pratite njegov kvalitet.

Gugl trendovi – Pratite trendove u Gugl pretrazi po zemljama. Unesete ključnu reč, odaberete zemlju i vidite kako se kretala popularnost tog termina po godinama.

Gugl planiranje ključnih reči – Alat koji je dragocen ne samo za osoboe koje vode Gugl kampanje, nego za sve koji se bave sadržajem.

Nibbler – Testirajte tehnologiju i strukturu sajta.

Xenu – Program koji instalirate na računaru. Sjajan za pronalaženje neispravnih linkova.

Copyscape – Ako sumnjate da neko krade vaš sadržaj, možete ispitati gde se on sve pojavljuje na internetu, stranicu po stranicu.

Woorank –  Izuzetno detaljna analiza performansi.

Google Pagespeed Insights  Istestirajte brzinu sajta.

Pingdom Website Speed Test – Pratite vreme potrebno da se učita sajt.

GTMetrics  Još jedan alat za merenje brzine i tehničkih detalja.

photo credit: Do it! via photopin (license)