Tri načina da pratite izmene dokumenata u Gugl disku

Znamo već da  Gugl disk pruža odlične mogućnosti za saradnju na izradi dokumenata. Nekoliko osoba može da istovremeno uređuje istu datoteku. U takvim uslovima se javlja potreba ne samo da pratimo ko je šta i kada izmenio, već i da sugerišemo promene. Pokazaćemo vam tri načina na koje je to moguće uraditi.

1) Praćenje promena

Prethodno smo već predstavili stavku praćenje promena u Wordu. Da vas podsetimo, ona omogućava da uređujete određeni dokument bez ikakvog brisanja teksta, već se vidi i stara i nova verzija. Posle toga, vi ili neko drugi odlučujete koju da prihvatite. Funkcionalnost praćenja promena uglavnom koristimo kada želimo da kontrolišemo nečiji rad ili da nekom nešto objasnimo.

To isto postoji i u Gugl disku. Lako se uključuje.

Potrebno je samo da u dokumentu na kome sarađujete, uključite opciju Predlaganje (Suggesting), pre nego što počnete sa izmenama.

predlaganje izmena u gugl dokumentima

predlaganje promena gugl disk

Vaš saradnik treba da uradi isto i pojaviće mu se mogućnost da štiklira ili odbaci promenjeno.

prihvatanje ili odbijanje promene

2) Ostavljanje komentara

 Sve što je neko napisao možemo komentarisati. Selektujte izraz, kliknite desnim tasterom miša, i odaberite Ostavi komentar.

ostavi komentar

On ovako izgleda.

komentar gugl disk

3) Istorija revizija

Odlaskom na Datoteka – Prikaži istoriju revizija (File – See revision history) dobijamo spisak svih postojećih verzija dokumenta. Na taj način lako pratimo ko je šta izmenio i kada.

prikazi istoriju revizija

Pogledaj još

Kako naručiti robu sa Aliekspresa (Aliexpress)?

Aliekspres je vebsajt na kome prodavci iz Kine prodaju robu kupcima širom sveta. Naširoko je …