Početna / Društvene mreže / Kako Fejsbuk odlučuje šta da vam prikaže u novostima?

Kako Fejsbuk odlučuje šta da vam prikaže u novostima?

Da li ste nekada bili nezadovoljni novostima koje vam se prikazuju na Fejsbuku? Na primer, stalno se izbacuju slike prijatelja koje vas i na zanimaju baš toliko, a vesti sa vašeg omiljenog sajta nema uopšte.

To se dešava zato što Fejsbuk ne prikazuje objave sa svih stranica koje pratite, i sve aktivnosti vaših prijatelja. On prikazuje samo ono najbitnije i ono što misli da će vam se najviše svideti. U suprotnom, vaše novosti bi bile prenatrpane nezanimljivim stvarima, koje ne biste ni imali vremena da sve pregledate.

Taj princip se razlikuje od onog koji praktikuju Twitter i Tumblr, na primer, jer se kod njih u glavnom dovodu objava prikazuje sve čim se objavi. Zbog toga se često dešava da neku bitnu vest i ne primetite, ako niste u tom trenutku bili onlajn, osim ako je neko ne retvituje ili ponovo podeli.

S druge strane, kod Fejsbuka se može desiti da vam se u novostima prikaže vest ili objava od prethodnog dana, ako Fejsbukovi algoritmi zaključe da će vam upravo to biti zanimljivo.

Koje se glavne karakteristike Fejsbukovog algoritma?

1) Prijatelji i stranice koji vas više zanimaju imaju prednost

Objave prijatelja i stranica, čije slike često gledate, klikćete na njihove linkove ili komentarišete njihove objave, će Fejsbuk češće prikazivati. Sve te aktivnosti Fejsbuk protumači kao interesovanje.

2) Popularni postovi takođe imaju prednost

U slučaju da Fejsbukovi algoritmi detektuju veliku aktivnost na nekoj objavi (klikovi, lajkovi, komentari, pogledi),  to će protumačiti kao nešto izuzetno zanimljivo i bitno, pa je veća verovatnoća da  se ta objava pojavi kod vas u novostima. Zamislite situaciju da pratite neki sajt na Fejsbuku koji na svakih sat vremena izbaci neku novu vest. Fejsbuk verovatno neće prikazivati svaku od njih, jer zna da nemate vremena sve da pročitate. Videćete samo one objave na kojima je prisutna velika aktivnost, što se iskazuje u broju klikova, pogleda, lajkova i komentara. Isto važi i za prijatelje. Možda imate nekog prijatelja koji vam skoro nikad ne izlazi u novostima, ali ako on objavi da je, na primer, dobio dete, tada će svako lajkovati status i čestitati, što će se pojaviti svima u novostima.  Kada je u pitanju video, Fejsbuk takođe gleda i količinu vremena koju neko provede gledajući video, i tek tada odlučuju da li da još nekome prikaže taj video.

3) Ono što vaši prijatelji vole ima prednost

Fejsbuk ne gleda samo vaše ponašanje, već i ponašanje vaših prijatelja. U skladu sa tim će favorizovati objavu koju je vaš prijatelj komentarisao, pročitao ili lajkovao.

4) Algoritam se stalno dorađuje

U želji da sve usavrši do maksimuma, Fejsbuk često menja i dorađuje svoj algoritam. Takođe, često ga i testira na određenoj grupi korisnika, kako bi ustanovio šta bolje deluje. Stoga se nikada ne može biti siguran koji tačno faktori utiču na nečije novosti. Čas se tvrdi da Fejsbuk više voli slike, čas da više voli statuse, novije prijatelje, stranice koje često postuju itd. Sve dok Fejsbuk nešto zvanično ne potvrdi ne možemo biti sigurni.

Šta raditi kada niste zadovoljni Fejsbuk novostima?

U principu, ako niste zadovoljni svime što vam izlazi na Fejsbuku, probajte da to sami poboljšate.

1) Otpratite prijatelje koji vas ne interesuju

ostiklirajte

Prijatelje koji su vam dosadni možete da otpratite, a da i dalje ostanete prijatelji. Potrebno je samo da otčekirate opciju Prati na njihovom profilu. Ostaćete prijatelji, oni ništa neće primetiti, a njihove objave vam se više neće prikazivati. Uvek možete da se predomislite i ponovo ih zapratite.

2) Otpratite stranice koje vam više nisu zanimljive

odlajkujte stranicu

Stranice i sajtovi se menjaju, kao i vaša interesovanja, pa zato nema ničeg lošeg u tome da malo pročešljate sve sajtove koje pratite i da izbacite one koje ne želite da vidite.

3) Napravite liste

Fejsbuk liste se retko koriste, ali možete ih isprobati.

4) Sakrivanje objave

sakrija objavu sa fejsbuka

U slučaju da ne želite da nekoga otpratite, već samo želite da vam se prikazuje manji broj objava, onda kliknite na strelicu iznad objave i odaberite neku od ponuđenih opcija. Na ovaj način dajete Fejsbuku do znanja šta vas ne zanima.

Pogledaj još

Kako obrisati više objava sa Fejsbuka istovremeno?

Svako od nas briše objave sa Fejsbuka. Ako ne želimo da ih obrišemo, uvek možemo da prilagodimo njihovu vidljivost, da budu privatne, a ne javne.