Kako napraviti prezentaciju koja drži pažnju

Kako da napravite dobru prezentaciju? Nimalo nije prijatno kada shvatite da publika zeva dok pričate. Uložili ste dane u pripremu prezentacije, ali niste izazvali nikakvu reakciju.

dobra prezentacija

1) Što manje teksta na slajdu

Ovaj savet ste već sigurno čuli nebrojeno puta. Neki gledaoci će početi da čitaju kilometarski tekst, i dok to rade, neće čuti šta pričate. Drugi će samo preleteti očima preko njega. Pomirite dva suprotnosti tako što ćete na svaki slajd staviti po maksimum dve rečenice, sa jednom glavnom porukom.

U slučaju da su dugački pasusi neophodni, nemojte da ih prikažete u celini. Neka se pojavljuju rečenica po rečenica dok pričate. Ostavite publici dovoljno vremena da sve pročita i razume.

2) Slike, dijagrami, grafikovi

Mnogi misle da prezentacija treba da sadrži sve što želite da kažete, ali to je nemoguće. Ona je samo pomoćni alat, dok sve ostalo treba da ispričate.

Mozak bolje razume slike, stoga koristite što više vizuelnih elemanata. Koncepte i informacije prikažite grafikonom, dijagramom ili slikom. Doduše, nemojte ih prenatrpavati sve na jedan slajd.

3) Logična struktura

Podelite prezentaciju na više tema. Napravite sadržaj i u uvodnom slajdu objasnite publici kad ćete o čemu da pričate. U suprotnom će svi biti zbuneni. Takođe, nemojte da skačete sa teme na temu.

4) Vežba, vežba i samo vežba

Ceo utisak umnogome zavisi i od samog predavača. Akozamuckujete, pravite pauze dok pokušavate da se setite šta treba da kažete, ili pričate bez reda i konca, nećete ostaviti dobar utisak. Retko ko može da izađe pred publiku i priča nepripremljeno. Slušaoci će primetiti da se niste pripremili.

Što više vežbate, i trema će biti manja.

Govorite razgovetno, kako bi slušaoci razumeli ono što pričate.

5) Ne preterujte sa bojama

Neki od nas vole da eskperimentišu sa specijalnim efektima i animacijama. Tako svaki slajd šljašti i blinka. Nemojte da preterujete.

Šarenolika prezentacija privući će pažnju samo ako je umerena. U slučaju da nemate mnogo smisla za dizajn, najbolje je da se držite već unapred kreiranih pozadina (predložaka).

6) Nemojte da koristite samo ekran

Crtajte po tabli koja se nalazi pored vas, podelite unapred odštampane materijale za publiku itd. Iskoristite celu prostoriju.

7) Koristite pitanja

Pitanja bude interesovanje, golicaju radoznalost i angažuju. Nemojte odmah da pružite odgovor, neka publika bude u nedoumici barem minut ili dva. Možete napraviti i neki kratak kviz znanja, i pokazati im koliko malo znaju.

8) Budite zanimljivi, koristite priče i anegdote

Predavač koji govori jednoličnim glasom, gledajući u istu tačku uspavače sve prisutne. Budite zanimljivi. Unesite emocije u ono što pričate, pravite pauze, našalite se ….  Zamislite da objašnjavate temu dobrom prijatelju.

Dok govorite, gledajte u publiku, pošto se njoj obraćete. Pukim čitanjem teksta sa slajdova ili beleški delujete bezlično

I na kraju, izvukli smo za vas nekoliko popularnih prezentacija sa Slideshare-a, koje najbolje ilustruju gore napisano.

Pogledaj još

Poznati alati za etičko hakovanje

Već smo govorili o etičkim hakerima , a danas vas upoznajemo sa nekim od alata …