Početna / Web Aplikacije / Izrada zanimljivih konceptualnih mapa pomoću sajta Coggle

Izrada zanimljivih konceptualnih mapa pomoću sajta Coggle

Prilikom izrade radova, prezentacija i drugih dokumenta, veoma je bitno da ih vizuelno obogatimo. Em ostavljate bolji utisak, em čitaocu olakšavate razumevanje. Postoji sijaset alata koji nam omogućavaju da koncepte i informacije predstavimo vizuelno. Mi smo pisali o nekoliko takvih alata, kao što su Bubbl, MindMup, između ostalog, ali ima ih zaista sijaset.

Danas predstavljamo još jedan takav alat, koji ima prilično jedinstven stil, pa verujemo da će se mnogima svideti. U pitanju je veb alat Coggle. Nama je jednom zakazao tokom rada, ali ako se to desi preporučujemo da osvežite stranicu i probate ponovo.

Sajt se koristi veoma jednostavno. Potrebno je da registrujete nalog i odmah možete početi sa radom.
Vidite kako izgleda primer jedne konceptualne mape.

coggle sample image

Novu granu dodajete klikom na znak plus, na željenom mestu.

dodavanje nove grane

Brišete je tako što kliknete na kraj grane, pritisnete i držite dugme CTRL na tastaturi, dok se plus se ne pretvori u iks, i onda kliknete na iks.

brisanje mape

Granu pomerate tako što kliknete jednom na strelicu (kraj grane), pa je onda samo prevučete mišem na željenu poziciju. U slučaju da želite ne samo da je pomerite, već i premestite, to radite tako prevlačenjem, dok istovremeno držite dugme Shift na tastaturi.

Boju menjate dugim klikom na sredini grane. Držite miš malo duže i ukazaće se paleta boja, gde možete da izaberete onu koju želite.

promena boje grane

Tekst kucate u kvadratić pored grane, i u tekst možete ubaciti i link.

link u tekstu

A tekst inače možete formatirati na mnoge načine (uneti nabrajanja i slično), tako što ćete pratiti Markdown kodove.

U svaku mapu možete ubaciti i sliku. Sliku treba samo da prevučete u pregledač, dakle sa svog desktop ili drugog mesta na računaru, samo prevučete sliku. Ona će biti ubačena, ali će biti umanjena na veličinu ikonice.

Na kraju, kada završite sa radom, mapu možete podeliti sa prijateljima preko interneta ili preuzeti na računar.

preuzimanje na racunar

Sve što je potrebno je da kliknete u gornjem desnom uglu na ikonicu za preuzimanje. Preuzimanje se može izvršiti u vidu slike ili u PDF formatu.

Pogledaj još

Kako da video premotate 10 sekundi napred ili nazad (Youtube i druge android aplikacije)?

Odličan trik koji je mnogima promakao. Dakle, ako želite da video zapis premotate unapred ili …