Početna / E-marketing / Zašto posetioci napuštaju vaš sajt?

Zašto posetioci napuštaju vaš sajt?

Svakom vlasniku sajta ili bloga je cilj da privuče što više posetilaca. Međutim, nije samo broj važan. Bitan je i njihov kvalitet. Oni mogu da odu sa sajta nakon par sekundi, bez da su pročitali članak, pogledali opis proizvoda, proučili šta nudite, lajkovali vas i slično. Od takvih  nemate mnogo vajde. Stoga uvek treba meriti stepen angažovanosti, to jest koliko vremena provedu, šta čitaju, gde klikću itd.

merenje pokazatelja sajta

Ako su ti pokazatelji loši, mora se ustanoviti razlog. Danas ćemo nabrojati neke od najčešćih, mada ova lista nije konačna.

1) Sadržaj ne odgovara nameri

Posetioci uglavnom dođu na sajt sa nekom namerom. Ako ne mogu da je ispune nastaviće dalje. Stoga je korisno ispitati sa kojom namerom dolaze posetioci na vaš sajt, da li im je ona ispunjena i da li odgovara ciljnoj grupi.

2) Loša navigacija

Sajt treba da bude jasno strukturiran. Do željene informacije treba doći sa što je manje klikova. U suprotnom, niko se neće truditi da shvati gde je šta, već će odmah otići.

3) Tehnički aspekti sajta

Loši tehnički aspekti takođe odvraćaju čitaoce. Tu spadaju brzina učitavanja stranica, neispravni linkovi,  staromodan dizajn i neprilagođenost mobilnim uređajima.

4) Bezbednost i pouzdanost sajta

Na Internetu vladaju svakakve prevare. Zbog toga posetioci sve novo gledaju sa nepoverenjem. Koristite signale poverenja, kao što su garancije, preporuke i ostalo.

5) Iskačuće i zvučne reklame

Želite da pročitate neku vest, ali vam stalno iskače prozor sa reklamom koji ne možete da ugasite. To niko ne voli i takve sajtove posetioci zaobilaze u velikom luku. Budite umereni.

photo credit: Flickr via photopin (license)

 

Pogledaj još

Zabranite uređivanje ćelija u Google tabelama

Ako želite da se osigurate da neko slučajno ili namerno ne izmeni određene podatke u …