Google Search Console – najbolja besplatna dijagnostika za vaš sajt

Koji je najlakši način da, bez davanja novca, saznate koliko vas Google voli i koliko smatra vaš sajt kvalitetnim? To su alatke za vebmastere gde treba da prijavite sajt, kako bi dobili celu dijagnostiku.

alatke za vebmastere

Sumiramo najvažnije funkcionalnosti

1) Otpremite mapu sajta

Mapa sata (sitemap) je datoteka koja sadrži sve stranice. Govori pretraživačima kakva je struktura sajta, i pomaže im da ga inteligentnije analiziraju. Pre nego što dodate mapu, vodite računa da je pravilno istestirate.

dodavanje sitemap na sajt

Kod blogova hostovanih na WordPress.com, za mapu je potrebno da dodate samp sitemap.xml. Za samohostovane blogove potražite dodatak za generisanje mape. Kod Bloggera je situacija malo komplikovanija, što je čudno, pošto je to takođe Guglov servis. Ako imate do 500 članaka na blogu, potrebno je da, posle imena sajta dodate atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500 , a ako imate do hiljadu članaka, onda treba da dodate još jednu mapu, sa nastavkom atom.xml?redirect=false&start-index=501&max-results=500 .

2) Proverite dolazne linkove

dolazni linkovi do sajta

Broj dolaznih linkova je pokazatelj popularnosti. Pronalaženjem sajtova koji linkuju ka vama možete da pronađete nove partnere, saradnike i prijatelje. U principu, što više to bolje Ali, nisu svi dolazni linkovi dobri. Postoje i zlonamerni dolazni linkovi, koje mogu da naškode. Tih linkova možete da se odreknete, preko specijalnog alata.

3) Indeksacija

Alatke za vebmastere nam pokazuju koje su sve stranica našeg sajta indeksirane (vidljive u Gugl rezultatima) i da li su se, prilikom indeksacije, javile određene greške. To možemo sanirati pomoću robots.txt fajla. Google nudi i opciju da testiramo taj fajl, i vidimo da li dobro blokira nepoželjne stranice.

4) Upotrebljivost na mobilnim uređajima

izgled sajta na mobilnim uredjajima

Jedan od izveštaja koji se nedavno pojavio, i koji će vam nesumnjivo biti koristan, je upotrebljivost sajta na mobilnim uređajima. Sa sve većom popularnošću tableta i pametnih telefona, moramo voditi računa i o tome kako naš sajt izgleda na njima. Vidite kako je Google našem sajtu već našao više od 400 grešaka.

5) Izgled u pretrazi

Na kraju, možete pratiti kako se vaš sajt pojavljuje u pretrazi, kao i da vršite izmene, ako mislite da je to potrebno. Takođe možete pratiti i da li Google predlaže neka HTML poboljšanja ili koje su to ključne reči, koje dovode korisnike na vaš sajt.

Sve u svemu, samo smo se nakratko dotakli nekih bitnih izveštaja. Preporučujemo da dodate Alatke na svoj sajt, i započnete analizu. Proces dodavanja je intuitivan,  i sličan dodavanju koda za Gugl analitiku.

Pogledaj još

Kako da stare članke konvertujete u gutenberg blokove (WordPress)?

Ako ste se već navikli na blokove u WordPressu, pa vam izmene starih članak predstavlja …