Kako ubaciti elektronski potpis u PDF dokument?

Ponekada je potrebno da se potpišemo na nekom dokumentu, ali ga imamo samo u elektronskoj formi. Umesto da ga štampamo, potpišemo, pa ponovo skeniramo, možemo da ubacimo elektronski potpis. Elektronski potpisi se koriste sve više, i postoje različite tehnologije koje podržavaju njihovu primenu.

Mi vam danas pokazujemo kako da ubacite elektronski potpis u PDF dokument. Ovaj način nije baš najidealniji, ali može da posluži u određenim situacijama.

Otvorite PDF dokument, u Adobe Reader programu, i tu potražite Sign In opciju.

ubaci potpis u pdf

Tu kliknite na opciju, kao na slici, da ubacite potpis.

Sada će se ukazati četiri mogućnosti za ubacivanje potpisa. Prva opcija (Type my signature) omogućava obično ukucavanje, i to nije dobar način za potpis. Druga opcija (Use a webcam) je zanimljiva, jer omogućava da skenirate svoj sopstveni ručno napisan potpis, pomoću veb kamere sa vašeg laptopa. Potpišite se na belom papiru, odaberite drugu opciju i onda pratite uputstva da lepo uslikate svoj potpis.

ubaciti potpis u pdf dokument

Treća opcija (Draw my signature) omogućava da vi samo nacrtate svoj potpis, ali ako to radite mišem, to nije relevantan potpis, i neće lepo ispasti. Dakle, ova opcija je dobra, samo ako imate ekran na dodir, pa na njemu možete pisati olovkom.

Četvrta opcija omoguća da ubacite u dokument unapred pripremljen potpis u obliku slike, i ona je najlakša. Na primer, skenirali ste ili uslikali potpis svojim telefonom, isečete samo potpis sa slike, i koristite ga kao elektronski potpis.

Vidite kako izgleda.

ubaceni potpis

Jednom ubačeni potpis koristite stalno, a možete ga i promeniti, tako što kliknete na opciju Remove na istom mestu.

izbaci potpis

Nakon što ubacite potpis, ne zaboravite da snimite promene, jer ćete, u suprotnom, sve morati da ponovite još jednom.

3 Comments on “Kako ubaciti elektronski potpis u PDF dokument?”

  1. Super sajt, hteo bih samo da dodam da nikako ne treba uzimati elektronski potpis kod privredne komore Srbije, jer jednostavno ne radi. Posedujem upravo njihov sertifikat i sajtu CROSO.RS ne mogu da pristupim, tehnička podrška je praktično nepostojeća, nude rešenja koja nisu adekvatna i ne rešavaju problem…sva komunikacija ide preko emaila, na računar korisnika neće da se konektuju i neće da pričaju telefonom….bežite od sertifikata koje izdaje privredna komora Srbije

Comments are closed.