Početna / Korisni Programi / Učite slepo kucanje na srpskoj tastaturi

Učite slepo kucanje na srpskoj tastaturi

Uprkos sve većem korišćenju mobilnih uređaja i  tableta, kucanje neće da izađe iz mode. Tastatura će nam uvek biti potrebna kada treba da napišemo neki rad, izveštaj ili članak. Sada se mogu naći i veoma jeftine tastature za tablete, što dodatno govori o tome koliko nam je tastatura neophodna. Tapkanjem ne možemo da pravimo dugačke dokumente.

Za brz rad na tastaturi je veoma bitna veština slepog kucanja. Omogućava nam da sve aktivnosti na računaru obavljamo znatno brže. U suprotnom, gubimo vreme dok nabadamo tačno slovo na tastaturi. Najbrže se uči kroz praksu, to će vam svi reći, ali je uvek dobro da prilikom učenja naučimo glavne principe, to jest koji prst idena koje slovo. Na taj način ćemo sebi skratiti vreme učenja i lako dostići maksimum.

Elem, mi smo ranije već pisali o nekim sličnim sajtovima, premda je moguće da su se u međuvremenu pojavili mnogo bolji sajtovi i programi (ako znate za neki dobar, podelite sa nama u komentarima) za učenje slepog kucanja. Ono što je svima njima zajedničko je da su optimizovani za učenje engleskih slova. Dakle, nema instrukcija za srpsku tastaturu, bilo latiničnu ili ćiriličnu.

 Zato vam danas predstavljamo program koji je razvio Microsoft, a koji omogućava da naučite kucanje na tastaturi sa slovima č, ć, š itd.

 Pre nego što započnete, podsetite se kako možete da na računaru promenite tastaturu, u ovom članku. Članak je na primeru ćirilice, ali važi za svaki jezik i svako pismo.

Dakle, programčić za učenje kucanja Slovo možete naći na sledećem linku.  Napravila ga je kompanija Microsoft, pre nekoliko godina. Verovatno zbog toga ima malo zastareli interfejs, kao iz igrica devedesetih,  ali je nama lepo radila.

 Ne treba ništa da instalirate, samo otpakujte aplikaciju i kliknite na .exe program.

 pokrenite aplikaciju

Prvo birate koje pismo želite. Potom, birate da li želite pristup lekcijama, merenju brzine ili igricama.

 birate da li zelite ucenje kucanja ili drugo

Sasvim je solidna i fino radi. U lekcijama lepo možete videti koji prst da upotrebljavate za određeno slovo. Prst je obojen u crveno.

koje slovo za koji prst

Program preporučujemo kao jedan od alata, koji možete koristiti za učenje kucanja. Nemojte se ograničavati samo na njega. Potrebno je ipak da dosta vežbate, i posle toga će vam brzo kucanje ići kao od šale.

Pogledaj još

Kako prebaciti Calibre na srpski jezik?

Calibre je odličan program za pravljenje, izmenu i konverziju elektronskih knjiga. Toliko je dobar da bi …