Osam loših posledica savremenih informacionih tehnologija

Nove informacione tehnologije umnogome olakšavaju naš posao i rad, a istovremeno i produbljuju postojeće načine komunikacije i razmene informacija sa ljudima širom sveta. Međutim, one imaju i svoju negativnu stranu, koja, ako nismo oprezni, može da  nadvlada pozitivne aspekte. Svako od nas se susretao i sa pozitivnim i negativnim aspektima savremenih tehnologija, pa zato uvek treba da se trudimo da minimizujemo negativni, a maksimiziramo pozitivni uticaj. Nabrojaćemo neke od najvidljivijih mana savremenih tehnologija.

buljenje u telefon

1) Traćenje vremena 

Na internetu ima svačega zanimljivog da, čak i kada bismo želeli da sve pregledamo i prokomentarišemo, ne bi nam bilo dovoljno ni deset života. Nažalost, imamo samo jedan život, i dan koji traje samo 24 sata i zato treba da se uvek trudimo da vreme maksimalno iskoristimo. Nažalost, mnogi od nas provedu sate i sate pred ekranima telefona, tableta ili računara, ne radeći ništa pametno. Sve se svodi na kliktanje smešnih slika i video klipova u nedogled, koji pružaju samo trenutni stimulans. Isto važi i za čitanje vesti i članaka, koji samo izazivaju neku trenutnu emociju, bez ikakvog dubinskog ispunjenja. Realno,  bolje je da to vreme provedete učeći nešto pametno, šetajući u prirodi, ili na kafi sa komšinicom. Tako ćete mnogo bolje ispuniti svoje vreme i više će vam značiti na dugi rok.

2) Gubitak pažnje i koncentracije

Nove tehnologije pogubno utiču i na naš mozak. Ljudski mozak nije napravljen da se nosi sa izazovima savremenih uređaja, pa preterana upotreba savremenih tehnologija utiče na smanjenje sposobnosti koncentracije i razmišljanja. Nakon nekoliko godina provedenih na internetu, sve nam je teže da provedemo nekoliko minuta čitajući knjigu ili da se udubimo u ono što čitamo. Sve postaje instantno, a mi trajno gubimo sposobnost rada na nečemu ozbiljnom. Neki stručnjaci čak zaključuju i da nas internet čini glupljim, jer pretvara ljude u zombije koji samo neprestano klikću na nebitne stvari.

3) Sve događaje gledamo kroz ekran

Sa razvojem društvenih mreža, i praksom tagovanja i deljenja slika, više postaje bitno kako smo ispali na slici, a ne kako smo se zaista proveli. Gubi se sposobnost uživanja u realnim događajima. Na primer, bitnije je kako će hrana koju uslikamo ispasti na slici, a ne kakvog je zaista ukusa i hranljivosti ta hrana.

4) Narušavanje zdravlja

 Savremene tehnologije utiču da se manje krećemo i manje vremena provodimo  u prirodi. Isto tako, postoji mogućnosti oštećenja vida kod osoba koje previše bulje u ekran ili sluha, kod osoba koje puštaju slušalice preglasno.

Takođe je dokazano da nove tehnologije  i narušavaju kvalitet spavanja, ako su uređaji uključeni preko noći.

5) Izolacija

 Nove tehnologije, bez ikakve sumnje, poboljšavaju komunikaciju između ljudi, ali istovremeno postoji opasnost i od zapostavljanja druženja licem u lice. Mislimo da je dovoljno to što se sa prijateljima čujemo povremeno preko ćaskanja, ali tako u stvari zanemarujemo druženje. Jednog dana kada nam zatrebaju prijatelji, shvatimo da ne možemo da se pouzdamo u nekoga koga znamo samo sa interneta.

 6) Nedostatak privatnosti

Sve što radimo na internetu negde ostaje zabeleženo i neko tome ima pristup. To se prenosi i na realni svet, gde svako može da vas uslika bez vašeg znanja na ulici, i da to negde bude zabeleženo. Procenjuje se da će se  problem privatnosti samo pogoršavati sa daljem razvojem tehnologije, jer će moći da se prati, snima i prisluškuje svaki naš korak. Problem predstavlja i činjenica da  sami korisnici nemaju veliki osećaj za privatnost, jer nisu ni svesni koliko ona nije moguća.

 7) Stres

Potreba da stalno budemo prikačeni na internet, da budemo u toku sa svim i svačim, kao i činjenica da smo svakome uvek dostupni, stvara dodatni nivo stresa. Na primer, istraživanja pokazuju da većina nas, s vremena na vreme, čuje nepostojeću zvonjavu ili vibriranje telefona, što je znak da je organizam pod stresom.

 8) Nepismenost 

Kucanjem kratkih poruka i SMS-a, mnogi od nas ne razmišljaju o gramatičkim pravilima. Štaviše, postoji i određen broj blogova na internetu, koji se uopšte ne trude da prate bar osnovna pravila sprskog jezika.  Takvo ponašanje se širi, pa još kad se iskombinuje sa preteranom nakaradnom upotrebnom stranih reči, dolazimo do toga, da je svaka generacija sve manje i manje pismena, umesto da bude obrnuto.

photo credit: jseliger2 

Pogledaj još

Šta je bolje za čitanje knjiga? Kindle, tablet ili telefon?

Knjige u digitalnom formatu sve se više koriste i to sa različitih uređaja. Možemo ih …