Kako iseći sliku u Paint-u?

Paint program iliti Bojanka, je mali program za obradu slika, koji dolazi preinstaliran na sve računare sa Windows operativnim sistemom. Ima samo ogoljene bazične funkcionalnosti obrade slika. Već smo ranije pominjali kako možete da menjate veličinu slika u tom programu, a danas ćemo vam pokazati kako možete da isečete deo slike. Program je zgodan jer se nalazi na svim računarima, pa nam je uvek pri ruci, kada želimo da vršimo neka osnovna podešavanja slika, ali ako želite malo napredniju obradu slika predlažemo da pročitate naše članke o programima za obradu slikaonlajn alatima za uređivanje i ulepšavanje slika.

Kako raditi sa Paint-om?

Prvo je potrebno da potražite program na računaru, otvorite ga i u njega ubacite sliku koju želite da isečete.

Sada je potrebno da kliknete na alatku za selekcijun Select (Izaberi). Ta opcija za selekciju dela slike u obliku kvadrata. Kliknete na to.

selektuj kvadrat u slici

Sada treba da označite deo slike koji želite da ostane. Dakle selektujete onaj deo za koji želite da ostane posle isecanja.

selektujemo deo slike koji zelimo da isecemo

Nakon selektovanja je potrebno da kliknete na dugme Crop (Izreži). Kropovanjem ostaje na slici samo selektovani deo, a ostatak je isečen.

isecanje slike

Veoma korisno kada želimo da na brzinu izvedemo određene promene na slici. Ne moramo da se bakćemo sa novim programima, kada već imamo instaliran Paint.

isecena slika

Pogledaj još

Kako da izvučete tekst iz uslikanog ekrana na računaru (Windows 11)?

Windowsova alatka za slikanje ekrana (Snipping tool) pruža mogućnost da iz slike izvučemo tekst. Prilično …