Program za praćenje utrošenog vremena na računaru

Kompjuter služi za rad i zabavu, pa tu ponekad može doći do konflikta. Na primer, sednemo da pišemo seminarski rad, ali nam Fejsbuk odvuče pažnju,  pa provedemo sate gledajući zanimljive statuse, umesto da učimo. Nema ko nije ovo doživeo.

Jedan od efikasnih načina samokontrole je da pratimo na koje aktivnosti trošimo najviše vremena. Tako stičemo uvid u svoje slabe tačke. Ponekada nismo ni svesni koliko nam je vremena otišlo na dangubljenje, i zato je od velike koristi da imamo neki program koji prati kako i na šta provodimo vreme.

 

Program koji danas predstavljamo radi upravo to. U pitanju je program ManicTime. ManicTime prati koje sve imamo otvorene prozore i dokumente i koliko vremena provodimo na njima. Sve se prati po danima i dobijamo detaljnu statistiku.

program manic time

Ima besplatnu i komercijalnu verziju, pa vi prilikom instalacije izaberite free edition Standard.

standardna verzija programa za upravljanje vremenom

Celo praćenje možemo dodatno da poboljšamo upotrebom tagova. Na primer, razvrstamo sve aktivnosti na posao, škola i zabava,  pa bolje imamo uvida u to na koju odlazi najviše vremena. Aktivnosti iz istog programa mogu da imaju različite tagove. Na primer, otvoren Chrome dok je na njemu Fejsbuk tagujemo kao zabava, dok otvoren tab sa nekim drugim sajtom, možemo da tagujemo kao posao.

tagovanje aktivnosti na racunaru

Sve naše aktivnosti možemo i da filtriramo zarad detaljne analize. A možemo i da ih označimo u drugačijim bojama.

filtriranje

I da sumiramo, program je zaista odličan, premda je u pitanju besplatna verzija sa određenim ograničenjima. Možemo lako sebi da damo dijagnozu i izanaliziramo kada, u kojim situacijama i koliko nam neki sajtovi ili programi odvlače pažnju. Samo ako znamo svoje slabosti, možemo protiv njih da se borimo.

Pogledaj još

Besplatne zamene za Excel

Ako vam je potreban program za analizu i čuvanje podataka, ne morate da koristite Excel. …