Kako povratiti podatke sa oštećenog USB-a?

Mnogi od nas čuvaju svoje podatke na fleš diskovima. Fleške su pogodne jer su male, možemo da ih držimo u džepu, a na njih stane dosta podataka. Međutim, USB memorije su istovremeno i sklone oštećenju (ređe nego CD-ovi i DVD-ovi, ali se dešava). Na primer, samo često korišćenje i izvlačenje iz računara na nepravilan način, može da dovede do toga da dobijemo grešku da je disk “corrupted”, ili da podaci ne mogu da se obrišu i iskopiraju.

Nažalost, ne postoji mnogo dobrih besplatnih metoda za povraćaj podataka sa fleški. Nabrojaćemo danas neke načine, ali ne garantujemo da će uspeti. Ako nijedna metoda ne uspe, onda je najbolje da se obratite profesionalcima i specijalizovanim kompanijama, u slučaju da tamo imate podatke koji su od neprocenjive važnosti.

A podsećamo vas i da nikad nemojte čuvati samo jednu kopiju bitnih podataka. Nije naodmet da imate više rezervnih kopija na nekoliko  mesta. Iskoristiti prednost čuvanja podataka u oblaku.

Windowsova mogućnost popravke

Windows u sebi ima opciju za oporavak i popravku USB diskova. Ona će se uključiti automatski kada ubacite oštećeni disk u računar, ali je možete i sami pokrenuti.

Idite na spisak diskova na računaru, desni klik pa Properties (Svojstva).

properties svojstva diska usb

Sada idite ta jezičak Tools (Alatke), pa Error checking. Kliknite gde pokazuje strelica da započnete skeniranje.

proveriti disk na greske

Štikirajte sve opcije skeniranja i popravke grešaka, što može malo duže da potraje ali predstavlja dublju analizu.

skeniranje diska na sadrzinu gresaka

Nakon što završite proveru, iskopirajte sve podatke sa diska na računar, ispraznite ga, pa ga formatirajte.

Recuva softver za povraćaj obrisanih fajlova

Ranije je bilo dosta besplatnih programa koji popravljaju USB diskove. Nažalost, sada nismo mogli da nađemo nijedan dobar.  Ali, dobro rešenje predstavlja Recuva. Ona, pre svega, služi za povraćaj obrisanih fajlova, ali može da se koristi i za povraćaj fajlova sa oštećenih fleški. Uputstvo za korišćenje možete pronaći ovde.

Pogledaj još

Kako da izvučete tekst iz uslikanog ekrana na računaru (Windows 11)?

Windowsova alatka za slikanje ekrana (Snipping tool) pruža mogućnost da iz slike izvučemo tekst. Prilično …