Početna / Tehnologija / LCD ili E-mastilo: Šta je bolje za čitanje?

LCD ili E-mastilo: Šta je bolje za čitanje?

Prenosive tehnološke uređaje sve više koristimo i za čitanje digitalnih knjiga. Čitanje knjiga u pokretu, bilo sa svog telefona, tableta ili e-čitača je prilično pogodno. Na jednom mestu možemo da čuvamo na stotine knjiga, i čitamo ih ma gde se nalazili. Nažalost, izbor elektronskih knjiga sa našeg govornog područja je sužen, ali nadamo se da će se to izmeniti u budućnosti. Postoje dve vrste tehnologije koje koristimo za čitanje elektronskih knjiga. Prva je LCD tehnologija koja obuhvata ekrane naših računara, tableta i mobilnih telefona, dok je druga tehnologija E-mastilo koje uglavnom podržavaju e-čitači.

elektronski citaci knjiga

Kod nas nema u prodaji mnogo e-čitača, pa korisnici uglavnom za čitanje koriste tablete i mobilne telefone, koji su takođe  dobar izbor, jer postoji mnogo dobrih aplikacija za čitanje knjiga preko telefona (Na primer Moon + čitač).

Kako bi vam omogućili da napravite dobar izbor pri kupovini uređaja za bolje čitanje, predstavićemo glavne prednosti i mane obe ju tehnologija.

E- mastilo podržavaju popularni čitači kao što su Kindle PaperWhite, Kobo Touch ili Nook. Tehnologija ne prikazuje boju, već samo crna i bela slova. Ima sporu stopu osvežavanja. Ali, s druge strane e-mastilo više liči na pravi papir.

LCD tehnologija ima širok spektar boja i omogućava da gledamo animacije, slike i video zapise. Ima brzu stopu osvežavanja.

Čitanje na otvorenom prostoru

Ako želite da čitate na suncu, onda je bolje da se opredelite za uređaje sa e-mastilom, jer će se tamo bolje videti tekst i slova. Tekst na uređajima sa LCD ekranom neće se dobro videti na sunčevoj svetlosti.

Čitanje u mraku

Ako želimo da čitamo u mraku, svetlost sa LCD ekrana može biti toliko jaka da probudi nekog ko spava pored nas. Tada uključite noćni mod čitanja, koji ima svaki program za čitanje, barem na prenosivim uređajima.

nocni mod za citanje knjiga

Uređaji sa e-mastilom dugo nisu bili dobri za čitanje u mraku, ali se to promenilo poslednjih godina i sada odlično rade, jer imaju ugrađeno malo svetlo koje nije previše sjajno i taman je dobro za čitanje.

Konzumacija energije

Svako ko ima pametni telefon muku muči sa baterijom, pošto se ona brzo troši ako igramo igrice, gledamo video snimke i slično. E pa to isto važi i za čitanje knjiga, pa smo u tom pogledu prilično ograničeni. S druge strane, uređaji sa elektronskim mastilom su specijalizovani samo za čitanje knjiga i ništa više, pa baterija može da traje i po mesec dana.

Opterećenje očiju

Mnogi korisnici smatraju da im se oči manje opterećuju kada koriste e-čitače, jer oni više liče na papir pa se mnogo bolje čita. Naučnici nisu uspeli da ovo dokažu u svojim ispitivanjima. Najbolje ćete moći proceniti šta više odgovara vašim očima ako isprobate.

Zaključak je sve u svemu, da ako želite da imate uređaj koji će vam pored čitanja knjiga omogućavati i da igrate igrice, slušate muziku i slično, onda je bolje da odaberete tablet ili telefon uprkos lošijoj bateriji. S druge strane, ako želite da se skoncentrišete isključivo na čitanje knjiga, bez da vam išta odvlači pažnju, onda je bolje da kupite neki elektronski čitač, na primer Kindle, Kobo ili Nook, a njih možete da naručite jedino preko interneta.

photo credit: tribehut via photopin cc

Pogledaj još

Kako prebaciti Calibre na srpski jezik?

Calibre je odličan program za pravljenje, izmenu i konverziju elektronskih knjiga. Toliko je dobar da bi …