Šta sve korisno možete naći na sajtu Narodne biblioteke Srbije?

U našem serijalu predstavljanja korisnih sajtova, danas posvećujemo pažnju sajtu Narodne biblioteke Srbije. Veliki broj starih knjiga i istorijskih materijala će nesumnjivo promeniti vaše viđenje nekih istorijskih događaja, života naših naroda u prošlost i omogućiti da naučite nešto novo.  Sumiraćemo u nekoliko stavki sve to što možete naći na ovom odličnom sajtu.

1) Srpska književnost u 100 knjiga 

Jedna od zbirki koja je nama privukla pažnju je kolekcija sto knjiga iz srpske književnosti. To je najraznolikiji izbor romana naših poznatih pisaca, kao i zbirke pripovedake i poezija.

srpska knjizevnost u 100 knjiga

Knjige možete čitati direktno u svom pregledaču, i po potrebi ih zumirati. U dnu knjige pamtite na kojoj ste stranici stali, kada se vratite nazad.

citanje knjige narodna biblioteka

Vidite ovde kako izgleda čitanje knjige Derviš i smrt.

2) Skenirani primerci starih novina i časopisa

Druga zbirka od neprocenjive vrednosti su skeirani primerci starih novina i časopisa. Tu su stari brojevi mnogih novina, par primeraka Bosanske vile gde je Andrić objavio neke od svojih prvih priča, časopis Zora koji je uređivao Aleksa Šantić i još mnogi drugi časopisi iz 19. i 20. veka. Zasigurno interesantno štivo iz današnje perspektive. Predratni brojevi Politike uklonjeni su iz nama nepoznatog razloga, ali nadamo se da će se vratiti.

3) Zbirka o Velikom ratu 

Pošto ove godine obeležavamo sto godina od početka I svetskog rata, Narodna biblioteka je postavila na njihovom sajtu i prigodnu zbirku pod nazivom Veliki rat. Tu možete naći mnoštvo dokumenata, propagandnih materijala, pisama i druge građe . Sve je interesantno, mada, moramo da priznamo, teško za snalaženje, pa se možda malo i pomučite.

4) Mnogobrojni istorijski materijali

istorijska gradja narodna biblioteka

Pored svega navednog na sajtu imate još dosta materijala i istorijske građe, stare mape, foto albume, knjige i druge zanimljive materijale, na koje preporučujemo da bacite pogled. Sve u svemu, nadamo se da će ovakvih projekata biti sve više i da će sajt nastaviti da se razvija.

Pogledaj još

Kako naručiti robu sa Aliekspresa (Aliexpress)?

Aliekspres je vebsajt na kome prodavci iz Kine prodaju robu kupcima širom sveta. Naširoko je …