Kako pisati članke u WordPress-u?

WordPress predstavlja verovatno jednu od najpopularnijih platformi za pisanje blogova i pravljenje sajtova. Bitno je imati u vidu da postoje dve verzije. Jedna je besplatna i može joj se pristupiti sa wordpress.com domena. Svako ko se registruje može da piše članke besplatno, ali uz određena ograničenja (npr, ne smete postavljati reklame).

Druga se nalazi na wordpress.org sajtu, koju treba da se instalirate sami na svoj zakupljeni hosting. Mnogi hosting provajderi nude da to sami urade, pa tako da to ne bi trebalo da predstavlja poteškoću. Imaćete sva prava za modifikaciju sajta, ali to zahteva i plaćanje hostinga i domena.

Predstavljamo kratko uputstvo za pisanje članaka na obe verzije WordPress-a. Odmah možete da se registrujete na wordpress.com i isprobate ga.

Unos teksta

Za pisanje članaka bilo bi poželjno poznavati osnove HTML-a i CSS-a (mada CSS ne možete da menjate na wordpress.com sajtovima), ali nije neophodno. Snaći ćete se i bez toga.

Nakon što kliknete na Add New (Dodaj novi) za unos novog članka, biće vam ukazane dve metode za ukucavanje teksta, prva je ono što je vidljivo (Visual), dok u drugom delu ukucavate HTML kod (Text).

vidljivi i html deo

U Text delu možete videti kako ukucani tekst izgleda sa sve HTML tagovima, ali, kao što već rekosmo, nije neophodno da tu zalazite. Rezultati onoga što menjate u Tekst delu su vidljivi  i u vizuelnom delu, pa odmah možete videti da li ste uneli dobar kod.

Ponekada se može desiti da, prilikom kopiranja poremetimo formatiranje. Tada  iskopirate tekst direktno u HTML deo ili kliknete na opciju nalepi čisti tekst.

Broj HTML tagova koje možete da koristite u besplatnoj WordPress.com je ograničen. Njihov spisak možete videti ovde.

Neki korisni HTML tagovi su:

 Promena boje teksta:

<span style=“color: #ff00ff;“> Roze tekst </span>  – Hex kod određene boje možete naći ovde. 

Promena veličine teksta:

<span style=“font-size: 18px;“>Tekst</span> – menjate broj koji vam odgovara.

Promena vrste fonta:

<span style=“font-family: Impact;“>Tekst</span> – neke vrste fontova možete naći ovde.

Ubacivanje novog reda:

<br />

Paragraf:

<p>Tekst odeljka</p>

Prilikom unosa teksta u gornjem meniju uključite opciju za naprednu traku sa alatkama, pa ćete tako moći da centrirate tekst, ubacujete liste, podebljavate slova i slično.

unosenje teksta wordpress

Naslovi i podnaslovi

Svaki tekst koji ukucavate ima naslov. On treba da bude optimizovan sa SEO aspekta, ali i da privuče pažnju publike.

U principu je čitaocu uvek lakše da se snađe ako je tekst organizovan u odeljke, liste i nabrajanja. Korisni su i podnaslovi.

podnaslovi teksta wordpress

Oni dolaze u šest veličina (H1 do H6). Ubacujete ih tako što selektujete tekst, pa odaberete opciju Zaglavlje. Ali, preporučujemo da ne preterujete, osim ako to zaista nije potrebno i tekstovi su dugački. Google ne voli natrpavanje podnaslova.

Oznake i kategorije

Kada čitalac dođe na vaš blog, može poželeti da potraži još članaka sličnih onom koje je pročitao, pa je bitno ubaciti oznake (tags) i kategorije (categories) u blog. Dodajete ih u meniju sa  desne strane.

kateorije oznake

Vidljivost

Članci sa bloga ne moraju biti javno dostupni. Možete ih učiniti privatnim ili dostupnim uz ukucavanje lozinke. To je korisna opcija za vođenje neke vrste onlajn privatnog dnevnika.

vidljivost bloga privatno

Slike

Prilikom ubacivanja slike potrebno je voditi računa o nekoliko bitnih faktora. Pre svega je bitno voditi računa o poreklu slike. Ne smete tek tako uzimati slike čije su tuđe vlasništvo, bez navođenja izvora. Navedite ispod slike ili u dnu članka izvor odakle ste preuzeli sliku (ako je to pravi vlasnik slike). Poreklo slike možete pronaći koristeći Google pretragu po slikama, ili alat tineye.com.

Za svaku sliku unesite naslov, opis i alt tekst. U slučaju da želite da slika vodi ka određenom linku, izaberite Custom Url, u podešavanjime slike, pa potom ubacite veb adresu.

link u slici

Zakažite objavu (Schedule)

Članak ne morate odmah da objavite, već zakazati za kasnije (opcija Schedule). U meniju sa gornje desne strane odredite neki datum u budućnosti, i kliknite na Zakaži (Schedule).

zakazi clanak u buducnosti

Promena jezika

WordPress kontrolnu tablu možete koristiti i na srpskom jeziku, mada to nekome može da predstavlja problem, zato što ne postoji dovoljno onlajn uputstava na srpskom ili bilo kom drugom jeziku, već su svi na engleskom.

WordPress.com kontrolna tabla se na srpski ili neki drugi jezik podešava tako što odete na Settings, pa promenite jezik i sačuvate promene.

podesavanja wordpress

srpski jezik wordpress

Srpski wordpress.org skidate odavde. Već instalirani WordPress se podešava direktno izmenom wp-config.php fajla.  Tu potražite i unesite opciju:

define (‘WPLANG’, ‘sr_RS’);

Uputstvo se nalazi ovde http://sr.wordpress.org/serbianisation/.