Kako naučiti ruski jezik? Besplatni kursevi sa Interneta.

 Pretpostavlja se da ruski jezik ima oko više od 250 miliona govornika. Ne samo što je vrlo prisutan na internetu, već se govori i u svemiru. Od mnogih astronauta se zahteva da nauče upravo ruski jezik.

ruski jezik


Gramatika jeste teška, ali svima koji govore nekim od slovenskih jezika lakše pada.  Jezik ima šest padeža (nema vokativ), svršene i nesvršene glagole, i tri roda, što su odrednice koje postoje i kod nas. S druge strane, izgovor i akcentovanje se dosta razlikuju. Reči se ne pišu onako kako se čitaju i obrnuto.

Ako želite da naučite ruski, najbolje je da prvo govorite engleski, jer, nažalost, na internetu ne postoji mnogo srpsko-ruskih izvora za učenje jezika, dok izvora za englesko-ruski ima sijaset. Ipak bitno je da napomenemo da se broj srpsko-ruskih sajtova povećava, pa se nadamo da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

Nabrojaćemo danas najbolje sajtove za učenje ruskog jezika:

Kursevi:

http://learnrussian.rt.com/ – Zvanični sajt RussiaToday sa lekcijama za učenje ruskog jezika. Ima oko sto lekcija i vežbanja za početnike.

https://pushkininstitute.ru/learn – sajt sadrži kurseve svih nivoa. Na ruskom je, pa treba da znate osnove kako bi mogli da se snađete.

Авторские курсы ИП (pushkininstitute.ru) – slično kao i gore, ima više kurseva sa vežbama koje su interaktivne sa audio i video materijalima.

https://kartaslov.ru/ – sajt za napredne korisnike. Možete pretražiti frazu ili izraz i dobićete primere u tekstu gde se on koristi.
www.russianlessons.net/ – Ovde možete naći nekoliko veoma dobrih audio i tekstualnih lekcija, zajedno sa gramatičkim objašnjenjima.
http://www.youtube.com/channel/UCywq_iLLxknp2B0lns9oAdw/videos – Sto srpsko-ruskih lekcija na Youtube-u.
http://cytrussian.tuxfamily.org/ – Odličan kurs sa američkog univerziteta Princeton. Razdeljen je u nekoliko delova.

http://www.russianforeveryone.com/ – Lekcije , vežbanja i kvizovi za početnike, takođe.

https://russky.info/en – audio i video građa sa gramatikom za početnike.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLF2F566484C119BF4 – kurs je na engleskom, ali može da posluži.

Gramatika

https://ruscorpora.ru/– Za napredne poznavaoce jezika. Potražite sinonime i
https://kartaslov.ru/ – Pronađite značenje reči i primere gde se određena reč koristi.
https://gramota.ru/biblioteka/slovari – rusko-ruski rečnik gde za svaku ukucanu reč dobijete objašnjenje i neka osnovna gramatička pojašnjenja, sinonime, antonime i slično.

Podkasti

http://russianpodcast.eu/podcasts.html – Odlično za korisnike srednjeg nivoa. Sadrži veliki izbor podkasta sa napisanim lekcijama u PDF formatu.
http://shkolazhizni.ru/podcast/ – Još jedna kolekcija podkasta, za napredne korisnike.

Filmovi, radio i televizija

https://www.radio.net/s/russianradio – Kolekcija ruskih radio stanica.
http://www.youtube.com/user/mosfilm/videos?view=0 – Filmovi iz CCCR-a slobodno dostupni na Youtube-u. Postoji i parnjak kanala sa engleskim titlovima: https://www.youtube.com/@Mosfilm_eng/videos

Мир 24. Прямая трансляция – YouTube –  Vesti na ruskom.

Ostali izvori

http://vk.com – ruski Fejsbuk. Osim što možete da stičete prijatelje , tamo postoje filmovi i muzika na ruskom jeziku.  Uključite sprski interfejs sajta.
http://www.forvo.com/languages/ru/ – sajt sa izgovorima stranih reči. Za ruski jezik postoji baza od 140 hiljada reči.

Ruska tastatura – rusku tastaturu ubacujete isto kao i srpsku ćiriličnu. Pročitajte sledeće članke koji vam u tome mogu pomoći: podešavanje ćirilice na tastaturi i kucanje u Chrome-u na drugim jezicima.

http://www.memrise.com/ – veb aplikacija za memorisanje reči. Postoje i kolekcija sa ruskim rečima.

Pogledaj još

Kako naručiti robu sa Aliekspresa (Aliexpress)?

Aliekspres je vebsajt na kome prodavci iz Kine prodaju robu kupcima širom sveta. Naširoko je …