Kako se troše baterije laptop i Android uređaja?

Najveći nedostatak kod svih mobilnih uređaja, bilo da su u pitanju telefoni, laptopovi ili tableti, je baterija. Tehnologija proizvodnje jeftinih a kvalitetnih baterija još uvek nije dovoljno  uznapredovala. Kada kupimo uređaj baterija dobro funkcioniše, ali s vremenom traje sve kraće, pa stalno moramo da vodimo računa gde nam je punjač i koliko je vremena ostalo do kraja. Svakome je stalo da bateriju što više čuva, pa zato primenjujemo razne tehnike. Međutim, nisu svi načini na koji štedimo bateriju dobri. Danas ćemo da razbijemo neke mitove o tome.

telefon baterija

1)      Nije potrebno da se baterija isprazni do kraja

Kod starih verzija telefona je postojalo pravilo da baterije treba da se svaki put isprazni do kraja, i tek onda stavi na punjenje. Međutim, kod novih litijumskih baterija to nije neophodno.  Štaviše, ako baterija dugo stoji na nula procenata više se troši. Jedini izuzetak su laptopovi, kod kojih se preporučuje pražnjenje baterije do kraja, ali samo jednom mesečno.

2)      Visoka toplota i hladnoća oštećuju bateriju

Uređaji se, tokom korišćenja, često pregrevaju i ta vrelina može da ošteti bateriju. Na primer, ako koristite laptop za igranje zahtevnih igrica, koje zagrevaju uređaj, najbolje je da tada izvadite bateriju. Čak i mobilni telefoni mogu da se pregreju, i zato vodite računa da to izbegavate. Nekada oštećeni punjač može da izazove pregrevanje, pa vodite i o tome računa. Kada telefon punimo preko USB kabla, manje će se grejati nego ako ga punimo preko struje.

Nemojte držati uređaje na visokoj toploti i čuvajte ih od sunca. Takođe, nemojte ni da držite baterije u frižideru, što se takođe nekada praktikovalo.

3)      Neka baterija stoji na 50%

Ako vam uređaj trenutno nije potreban pa on negde miruje na stolu,  najbolje je da baterija bude na oko 50% napunjenosti.  Nije dobro da baterija bude napunjena niti prazna, nego baš na pola. Naravno, u slučaju da aktivno koristite uređaj, onda ovo pravilo ne važi.

4)      Baterije se troše korišćenjem

Svaka baterija ima svoj vek trajanja, koji se ogleda u broju ciklusa korišćenja. I, naprosto, taj proces trošenja se ne može zaustaviti, nego samo malo usporiti. Jedino što nam preostaje je da čekamo da se tehnologija usavrši.

, ,

2 Responses to Kako se troše baterije laptop i Android uređaja?

  1. lol јул 31, 2014 at 10:43 am #

    ti si jebena kretenčina ! pa punjač je punjač

  2. Раде август 16, 2013 at 6:34 pm #

    Oдлично објашњено..