Kako povećati bezbednost svog naloga na Fejsbuku?

Nije nimalo prijatan osećaj kada shvatimo da je naš Fejsbuk nalog, u koji smo uložili dosta vremena i koji sadrži mnoštvo ličnih podataka, ugrožen. Stoga smo za vas spremili par saveta za zaštitu naloga od neovlašćenog pristupa ili napada hakera.

1) Proverite da nije još neko ulogovan u vaš nalog

Kada jednom upamtimo šifru u brauzeru, Fejsbuk nas ne tera da je stalno ukucavamo. Na sopstvenim računarima to ne predstavlja problem, ali na tuđim da. Ako zaboravimo da se izlogujemo, onda neko drugi može da pristupi našem nalogu i svim podacima.  Idite na Podešavanje naloga – Bezbednost – Aktivne sesije (Privacy settings – Security – Active sessions), da vidite sa kojih ste uređaja sve ulogovani na svoj nalog.

aktivne sesije fejsbuk

Tu možete videti spisak svih svojih aktivnih sesija. Proverite da li vam je svaki uređaj poznat. Ako nije, izlogujte se, to jest kliknite na Završi aktivnost – End activity.

2) Uključite obaveštenja kada se neko uloguje u nalog

Svaki put kada se neko uloguje u vaš nalog, sa nepoznate lokacije, možete dobiti obaveštenja na email ili putem SMS poruke. Uključivanje slanja na email se vrši u istom jezičku: Bezbednost – Obaveštenja o prijavljivanju(Security – Login notifications), kao što vidite na slici.

login notifications

A možete i da uključite i SMS poruke, ako ste dodali svoj broj telefona na Fejsbuk nalog. Napominjemo da, u slučaju da dodate svoj broj telefona na Fejsbuk, vodite računa da isključite primanje drugih obaveštenja na telefon, jer vam mogu stizati poruke svakodnevno.

3) Uključite bezbedno pregledanje

U sekciji Bezbednost, štiklirajte opciju bezbedonosnog pregledanja, kako bi svaki put kada je to moguće koristili https protokol, koji je daleko bezbedniji.

bezbedonosno pregledanje

4) Ažurirajte svoja podešavanje privatnosti

Mnogobrojne aplikacije koje instaliramo na svoj nalog, mogu pristupati našim podacima i ostavljati statuse u naše ime. Proverite spisak svih instaliranih aplikacija, prateći već napisano upustvo, ili idite na  Podešavanja naloga – Aplikacije (Accunt settings – Apps).

fejsbuk aplikacija dozvole

Pregledajte koje aplikacije imaju pristup vašem nalogu, kao i sve dozvole koje imaju.

5) Proverite na koje sve elektronske adrese je povezan Fejsbuk nalog

Svaki nalog je povezan sa nalogom e-pošte, na koji će stići šifra u slučaju da smo je zaboravili ili bilo koje drugo obaveštenje. Stoga je bitno da proverite na koje sve naloge elektronske pošte je povezan vaš Fejsbuk nalog. To radite tako što odete u Podešavanja naloga – Opšte (Account settings – General) i kliknete na Izmeni ili Edit.

nalozi elektronske poste fejsbuk

6) Izaberite jaku šifru

Mnogi od nas koriste nebezbedne šifre ili šifre koje je lako pogoditi.  Šifre kao što je ime našeg grada, kućnog ljubimca, člana porodice ili datum rođenja može svako da pogodi. Izbegavajte takve situacije i koristite uvek kombinaciju brojeva i slova i drugih znakova.

7) Koristite zdrav razum za izbegavanje prevara

Veoma je bitno da vodite računa na koje linkove klikćete. Virusi često imaju senzacionalističke, pornografske ili šokirajuće naslove, koji nas naprosto mame da ih otvorimo. Klikom na njih, međutim, bivamo preusmereni na sajtove koji sadrže virus. Tu su takođe i  mnogobrojne prevare, kao što su, na primer, mogućnost da saznamo ko gleda naš profil ili da kliknemo kako bi pomogli borbi nekog deteta protiv smrtonosne bolesti, dobici u nagradnoj igri i slično. Najbitnije je da uvek koristite zdrav razum pre nego što kliknete bilo gde.

Pogledaj još

Kako da obrišete istoriju pretraga na Instagramu?

Svašta se čuva u okviru naših naloga na društvenim mrežama, pa između ostalog i istorija …