Kako da brže pristupate često korišćenim folderima u Windowsu?

Rad sa folderima u Vindouzu nije uvek brz. Dok dođemo do onog koji nam je potreban bude potrebno nekoliko klikova. Stavljanje svega na radnu površinu nije najbolje rešenje, jer se tu svašta nagomila, pa imamo problem preglednosti. Najbolje je da sve fajlove organizujemo po temama, kako bi uvek znali šta se gde nalazi i čime raspolažemo. Istovremeno, sebi štedimo vreme.

Pokazujemo kako da ubrzate pristupanje omiljenim folderima.

1) Ubacite folder u omiljene lokacije (Favorites)

Omiljene lokacije (Favorites) se nalaze u gornjem desnom uglu Windows Explorer-a. To su u stvari prečice do foldera koje često otvaramo. Za ubacivanje prečice, potrebno je samo da prevučemo folder u Omiljene lokacije (Favorites), kao na slici.

dodaj omiljenu lokaciju

create link in favorites

Folder uklanjamo iz omiljenih lokacija tako što kliknemo desnim tasterom miša, pa na Ukloni iliti Remove.

ukloni omiljenu lokaciju

2) Ubacite prečicu do foldera u Start meni

Prečicu do omiljenog foldera možete ubaciti u Start meni. Ako imate Windows 7 potrebno je samo da prevučete folder do Start dugmeta, dok je u desetki potrebno da kliknete na folder desnim tasterom miša, pa odaberete opciju Pin to Start.

zakaci za start meni

Posle toga će se u ponuđenim opcijama nakon klika na dugme Start pojaviti i prečica ka folderu.

3) Ubacite Folder u Taskbar (Traku sa alatkama)

Prečicu do omiljenog foldera možete ubaciti u traku sa alatkama. Kliknite desnim tasterom miša na traku sa alatkama, potom na nova traka sa alatkama i izaberite željeni folder. Tada sadržaju možete pristupati direktno iz trake.

nova traka sa alatkama

new toolbar

Svaku traku možete da isključujete i uključujete po potrebi.

4) Taskbar brza lista

Kada kliknete desnim tasterom miša na bilo koji otvoreni folder u traci zadataka, dobićete brzu listu nedavno otvorenih foldera i omiljenih foldera. Foldere iz nedavnih možete prebaciti u dodate, tako što kliknete na malu ikonicu pribadače pored svakog od njih.

zakaci folder na brzu listu

pin folder na brzu listu

Isto tako ih uklanjate sa liste.

Podsećamo vas i da za svaki folder možete promeniti podrazumevanu žutu ikonicu u nešto drugo, ako pratite naše uputstvo za ikonice.

,

No comments yet.

Leave a Reply