Kako lakše čitati na ekranu računara?

Razvoj savremenih tehnologija menja način na koji čitamo. Knjige, dokumenta i magazini nam sada sve češće, umesto na papiru, dolaze u najrazličitijim elektronskim formatima. Umesto da svaki elektronski dokument štampamo, lakše nam je da ga čitamo na računaru ili telefonu, zato što tekst posle možemo da kopiramo, dorađujemo, izvlačimo beleške, prebacujemo u drugi format i pošaljemo bilo kome u par klikova.

citanje na ekranu

Međutim, sigurno ste i sami do sada iskusili, da čitanje na papiru i ekranu računara nije istog kvaliteta. Kod kratkih tekstova i članaka, razlike i nije mnogo vidljiva, ali retko ko uživa u čitanju knjiga i dugačkih tekstova na računaru. Glavni razlozi su umor očiju, nemogućnost koncentracije i teškoća pamćenja. Naročito je starijim generacijama teško da se prilagode čitanju na ekranu, jer na to nisu navikli. Mada nije uvek u pitanju samo navika, već su i mnogobrojna naučna istraživanje dokazala da je čitanje na računarima, tabletima i e-čitačima lošije od onog na papiru. Ljudi koji čitaju elektronski materijal manje razumeju sadržaj i slabije pamte ono što su pročitali. Sve se to tumači činjenicom da je ljudskom mozgu lakše da se fokusira na papir, umesto na ekran.

Nažalost, nismo uvek u situaciji da odštampamo ono što želimo da čitamo, pa nam jedina mogućnost ostaje da čitamo na ekranu. Upotrebe elektronskih knjiga i dokumenata se širi iz godine u godinu, i to je trend koji ne možemo zaobići. Zato smo za vas pripremili savete koji vam mogu pomoći da lakše čitate i bolje se skoncentrišete na tekst na ekranu.

1)      Prilagodite osvetljenost ekrana

Pravilna osvetljenost čuda čini, jer umanjuje pritisak na oči. Najbolje osvetljenost je ona koja odgovara trenutnoj osvetljenosti prostorije ili dnevnom svetlu. Na primer, ako je trenutno mrak, najbolje je i da ekran bude slabije osvetljen i obrnuto. Mi smo već pisali o programu Flux, koji automatski prilagođava osvetljenost ekrana kompjutera dnevnoj svetlosti. Instalirajte Flux, i on vam u mnogome može pomoći da ne umarate oči.

2)      Prilagodite veličinu slova

Za razliku od papira, na ekranu je veoma lako povećati veličinu slova. Veća slova umanjuju stres na naše oči i pomažu da se bolje skoncentrišemo. Skoro svaki čitač podržava opciju povećanja slova, samo je potrebno da potražite opciju Font – Size, ili View kako bi prilagodili veličinu. Na svom brauzeru (Chrome ili Mozila) je potrebno da pritisnete CTRL i + ili CTRL i -, kako bi zumirali tekst.

 3)      Uklonite nepotrebne detalje/ Čitajte preko celog ekrana

 Nije jednostavno skoncentrisati se na čitanje članka na Internetu koji je prepun reklama, i drugih nepotrebnih detalja. Stoga pročitajte naš članak o lakšem čitanju Internet članaka, koji vam u tome može pomoći.

Ako je u pitanju knjiga ili neki dokument, odličan trik predstavlja čitanje preko celog ekrana (Full Screen View). Garantujemo da ćete se tako lakše skoncentrisati na tekst i ono što čitate. Potrebno je samo da odete u program koji trenutno koristite, pronađete opciju Prikaz (View) u glavnom meniju i odaberete prikaz preko celog ekrana (Full Screen View).

full screen view

U slučaju da ne umete da se iz takvog prikaza vratite na normalan, kliknite na dugme Esc na svojoj tastaturi.

 4)      Ugasite sve ostale aplikacije dok čitate

Najveća poteškoća kod čitanja na računaru je postojanje velikog broja stvari koje mogu da nam odvuku pažnju. Samo najdisciplinovaniji i najorganizovaniji nemaju problema sa radom na kompjuteru. Sa knjigom ja lako otići u neki zatamnjeni ugao kuće, ali dok smo na računaru svašta može da nam skrene pažnju. Nova elektronska pošta, poruka preko ćaskanja, drugi otvoreni programi čine da nam usredsređenost bude izuzetno niska. Zato je potrebno da sami učinite dodatan napor, pre početka čitanja, i ugasite sve ostale programe. Nemojte ih paliti dok ne završite ono na čemu trenutno radite.

5)      Pravite beleške, podvlačite, interaktujte sa tekstom

 Mogućnost podvlačenje teksta u raznim bojama, ubacivanje komentara, kopiranje i menjanje su glavne prednosti elektronskih tekstova. Stoga iskoristite te prednosti do maksimuma, nesumnjivo će vam pomoći da se bolje skoncentrišete i bolje naučite pročitano. Već smo pisali kako da na primeru Adobe PDF čitača podvlačite tekst i ubacujete komentare, ali to sve možete raditi i u drugim čitačima, na primer Foxitu. Isto tako je korisno znati kako da zapamtite gde ste stali dok čitate PDF dokument. Imajte u vidu da sve podvučeno će biti vidljivo samo u onom programu u kome vršite izmene. Na primer, tekst podvučen u Adobe čitaču neće biti vidljiv u Foxitu i obrnuto.

 6)      Vodite računa o sadržaju i trenutnom odeljku koji čitate

Stručnjaci smatraju da je jedan od najvećih nedostataka elektronskih knjiga, nemogućnost prelistavanja, lakog vraćanja na već pročitano i na glavni sadržaj. Prelistavanjem i praćenjem toga u kojoj tački glavnog sadržaja se trenutno nalazimo, nam pomaže da bolje shvatimo celinu knjige i to koji aspekt glavne teme trenutno čitamo. Kod PDF knjiga je prelaženje sa stranicu na stranicu teže i naprosto ne može da se poredi sa listanjem. Stoga morate da sami učinite dodatan napor i vodite računa u kojoj celini se trenutno nalazite i koju temu trenutno čitate.

,

Comments are closed.