Odličan besplatan program za otvaranje i čitanje elektronskih knjiga u PDF, ePub i Mobi formatu

Elektronske knjige nam dolaze u mnogobrojnim formatima. Formati sa kojima se najčešće susrećem su PDF, ePub i Mobi i za sve njih postoje specijalizovani čitači. Programi koji otvaraju nekoliko različitih formata istovremeno su retkost. Na primer, naširoko poznati Adobe Reader čitač, otvara samo PDF dokumente. Stoga ćemo vam danas predstaviti program za računar, koji podržava nekoliko različitih elektronskih formata. U pitanju je Sumatra PDF čitač.

program za citanje elektronskih knjiga na windowsu

Brzina i jednostavnost

Glavni razlog popularnosti Sumatre je činjenica da ne opterećuje memoriju računara. Čitanje PDF fajlova putem Adobe čitača može da zakoči ceo računar, jer taj program sadrži dosta nepotrebnih elemenata. Program Sumatra sadrži minimum neophodnih funkcija i stoga je izuzetno brz i maltene neprimetan.

Podrška za više jezika

Kada otvorite program kliknite na Podešavanja – Promeni jezik (Change language) i potom u spisku pronađite željeni jezik. Kao što vidite, na spisku je i srpski jezik.

promeni jezik sumatra

Otvara osam različitih formata

Podržani formati elektronskih knjiga koje program može da otvori su: PDF, ePub, MOBI, CHM, XPS, DjVu, CBZ i CBR. ePub i Mobi su, pre svega, formati elektronskih knjiga za mobilne uređaje, koji se otvaraju pomoću specijalizovaih aplikacija. Ne postoji mnogo programa koji mogu da otvore ove knjige na Windows-u, a Sumatra podržava oba formata. Drugi podržani formati su DjVU i XPS, manje poznati elektronski formati knjiga,  kao i CBZ i CBR koji su formati za stripove.

Prenosiva verzija i verzija za instalaciju

Još jedna prednost ovog programa je postojanje prenosive verzije, koja ne mora uopšte da se instalira, već je dovoljno da se samo pokrene. Portabilnu verziju možemo da stavimo na USB  i, uvek imamo pri ruci, na primer, ako računar na kome radimo nema instaliran čitač.

Program možete skinuti ovde: http://blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/download-free-pdf-viewer.html

2 Responses to Odličan besplatan program za otvaranje i čitanje elektronskih knjiga u PDF, ePub i Mobi formatu

  1. nevena February 18, 2015 at 9:23 am #

    Sve pohvale !….

  2. Čedo Vaslić February 15, 2014 at 10:05 am #

    Skinuo sam ovaj program i Instal. i Portable, Odlični su.Ja ga koristim za otvaranje stripova i radi besprekorno.Lako se skida sa sajta i još lakše instalira,što bi rekli -u dva klika-.

    Zahvaljujem se na preporuci i ja ga toplo preporučujem svima koji čitaju elektronske knjige i stripove .

Leave a Reply