Sajtovi sa besplatnim klip art sličicama i crtežima

Klip art sličice su veoma korisne jer mogu da se koriste u prezentacijama, knjigama i publikacijama. Obogaćuju, ulepšavaju i bolje objašnjavaju ono što želimo da kažemo tekstom. Međutim, nisu sve sličice i crteži, iako lako dostupni na Internetu,  slobodni za korišćenje. Neke možemo koristiti samo u nekomercijalne svrhe, dok druge isključivo za ličnu upotrebu. Stoga ćemo vam danas predstaviti sajtove sa najboljim kolekcijama besplatnih klip art crteža, koje možete slobodno preuzeti i koristiti u svojim dokumentima.

Pre svega da podsetimo kako se klip art sličice ubacuju u dokument:

Word

U Word dokumentima već postoji skup određenih klip art crteža, koji mogu odmah da se koriste. Međutim, mnogima od nas su ove sličice poznate, i želimo nešto novo. Zato možemo da osvežimo kolekciju ubacivanjem sličica iz drugih izvora. Postojeću sliku ubacujemo tako što odemo na Insert (Umetanje) – Clip Art (Klip art kolekcija) u meniju Illustrations (Ilustracije).  Novu sliku ubacujemo iz istog  menija, ali biramo  Insert (Umetanje) – Picture (Slika), pa potom pronađemo sliku na svom računaru. U najnovojoj verziji Office 2013, nema ubačenih sličica, ali se one mogu skinuti sa Office-ovog sajta, preko Insert – Online Picture.

ubacivanje slike ili crteza u word 2013

LibreOffice 

U LibreOfisu je potrebno da odemo na meni Insert (Umetni) – Slika (Picture) – Iz datoteke (From File).

uputstvo za ubacivanje slike u libreoffice

Besplatne klip art ilustracijemožemo naći na mnogim sajtovima, ali danas vam predstavljamo dva najbolja:

1) Openclipart 

Open clipart predstavlja kolekciju mnogobrojnih crteža, koji mogu da se koriste sasvim slobodno. Celokupan sadržaj na sajtu je oslobođen autorskih prava, te može da se koristi i u komercijalne svrhe. Možete i sami doprinetu sajtu, tako što ćete im poslati svoju ilustraciju, ako umete da ih pravite. Sajt je na engleskom, te treba da ga pretražujete koristeći engleske termine.

kako skinuti crtez sa openclipart

Kada nađete crtež koji vam treba, možete ga odmah preuzeti u .svg formatu, klikom na View Image. U slučaju da vam nije potreban vektorski format,  sliku možete skinuti u .png formatu, i da pri tom sami odaberete veličinu. Ukucajte željenu dimenziju i kliknite na dugme png. U novom jezičku će se otvoriti slika, koju možete da preuzmete na računar.

2) i2Clipart

Sajt ima prilično atraktivan izgled. Potrebno je da ukucate željeni termin za pretragu, nakon toga kliknete na sliku.
kako skinuti ilustraciju sa i2clipart

Slika može da se, kao i kod prethodnog alata, preuzme u .svg ili .png formatu, i za .png format možete da birate dimenzije, kao na slici.

,

No comments yet.

Оставите одговор