Glavni razlozi za neuspeh Windows 8

Kada je Windows 8 objavljen, pratile su ga mnogobrojne optimistične procene. Sam Microsoft je u početku izbacivao prilično obećavajuće podatke o prodaji i usvajanju novog operativnog sistema, koji istovremeno može da se koristi i na regularnim desktop računarima i na uređajima sa ekranom na dodir. Na kritike korisnika se malo ko obazirao, i smatralo se da su one privremenog karaktera i deo procesa navikavanja na novi sistem.

windows osmica

Međutim, nakon nekoliko meseci, kada su počeli da bivaju dostupni zvanični podaci o prodaji, shvatilo se da prodaja i usvajanje Windows 8 ide sporije od Viste, koja je davno proglašena velikim neuspehom. Zbog loših brojki, i sam Windows već razmatra uvođenje novog sistema,  Windows Blue, u kome će pokušati da isprave neke od grešaka u prethodnom sistemu. Sabrali smo, na jednom mestu, sve glavne razloga lošeg uspeha Windows osmice.

1) Metro interfejs

Novi moderni metro interfejs se drastično razlikuje od prethodnih sistema. Nezgodan je, neintiutinvan i komplikovan za snalaženje.  Korisnici su, bez ikakve potrebe, primoravani da se navikavaju na nešto sasvim novo i drugačije, pa stoga ni ne čudi, što nisu želeli da promene stari Windows 7, na koji su već navikli.   Nepostojanje Start dugmeta je unosilo najviše zabune, pa su ga mnogi korisnici vraćali nazad uz pomoć drugih programa.

2) Windows osmica nije donela ništa novo

Osim poboljšanja brzine i podrške za ekran na dodir, osmica zaista nije donela velike revlucionarne novine i poboljšanja. Glavne razlike između sedmice i osmice nisu toliko velike da nateraju korisnike da se preorijentišu na novi sistem. Naročito korisnici, koji nemaju ekran na dodir, ne vide svrhu korišćenja ovog operativnog sistema.

3) Programeri ga ne vole

Nova osmica je dovela do značajnih promena u pogledu mogućnosti programiranja, pa je izazvala negodovanja u programerskom svetu. Poznati programeri igrica su bili izuzetno razočarani, nazivajući Windows 8 pravom katastrofom.

4) Cena

Sa pojavom tableta i mobilnih telefona, koji mogu da obavljaju raznorazne funkcije,  uvek su sa nama, i znatno su brži i zgodniji od Windows 8, potrošači pred sobom imaju veći izbor. Stoga  će se, pri kupovini novog uređaja sa ekranom na dodir, radije odlučiti za neki Android tablet ili telefon, nego laptop, koji je znatno skuplji.

,

4 Responses to Glavni razlozi za neuspeh Windows 8

 1. elwa јун 24, 2013 at 9:31 am #

  prvo windows 7 nije toliko stara kako navodte jer imali smo servis pak 2 i 3 , a drugo nikada 8 ne bih , treće to je samo lijenčarenje onih koji to rade da urade kako treba, a ljudi su takvi da se zalete i da je windows 9 izašla.i treće ako je ovo vaš srpski sajt ima nas koji ćirilicu i ne koristimo više pa to posebno dajite onima koji je koriste . latinica je “ međunarodna “ i ostati će.

  • admin јун 24, 2013 at 10:07 am #

   Windows sedmica je objavljena 22.jula 2009 godine. Na ovom blogu ne možemo da izbegnemo ćirilicu, (niti to želimo, jer nam je ciljno tržište Srbija) jer je ona jedno od zvaničnih pisama srpskog jezika, i na njoj su prikazani mnogi programi i sajtovi koje ovde predstavljamo.

  • Јастреб јул 6, 2013 at 7:17 am #

   Може ли неко да ме просветли.Какав СП2, СП3 за седмицу?!

   П.С.
   Је л’ то опет проговарају, неки комплекси латина?

  • pika април 9, 2014 at 7:43 am #

   Ako ti smeta ćirilica ti idi na neki drugi sajt(imaš valjda ineke hrvatske,na latinici naravno),pa tamo istresaj svoj stav o tome šta je medjunarodno a šta nije.Ja koristim latinicu jer hoću,ali zato ne branim niti zameram onima koji koriste ćirilicu.Ipak je ovo Srbija i oba pisma su(bar bi trebalo)ispravna.Svako neka koristi šta hoće.