Papyrus – jednostavan onlajn servis za izradu elektronskih knjiga

Elektronske knjige, koje možemo da čitamo na našim računarima, telefonima, tabletima i elektronskim čitačima dolaze u raznoraznim formatima. Svaki format odgovara određenom uređaju ili programu. Već smo pisali o nekim načinima za konverziju knjiga iz jednog formata u drugi.  Međutim, konverzija nam ne daje uvek zadovoljavajuće rezultate. U tim situacijama možemo da probamo da napravimo knjigu od samog početka u novom formatu. To nije uvek jednostavno i zavisi od vrste formata. Na primer, veoma je lako napraviti knjigu ili dokument u PDF formatu, ali kada su u pitanju epub ili mobi format, koji se koriste na mobilnim uređajima, ne postoji jednostavan način da se to uradi.

Danas predstavljamo onlajn servis koji nam može pomoći da napravimo knjige u pdf, epub ili mobi formatu od početka do kraja. U besplatnoj verziji servis će postaviti svoj logo na vašu knjigu, ali to nije veliki minus, ako knjigu koristimo u nekomercijalne svrhe.

Servis se zove Papyrus i može mu se pristupiti odavde. http://papyruseditor.com/.

Kako bi pristupili svim njegovim funkcijama potrebno je prvo da napravite onlajn nalog. Tako možete da pravite knjigu, snimite je onlajn i sačuvati kod sebe na računaru.

Nakon što se ulogujete sa svojim nalogom, potrebno je odaberete koji obrazac želite da koristite za knjigu, pa potom možete krenuti sa unosom teksta.

Vidite na slici gde dodajete novi odeljak. Redosled odeljaka možete da naknadno preuređujete samo tako što ih prevučete mišem gore ili dole.

ubaciti odeljak i naslov knjige

Tekst se unosi veoma jednostavno, slično kao i u mnogobrojnim programima za obradu teksta. Postoji mogućnost i da ubacujete slike klikom na ikonicu, linkove (veze) klikom na  Link ili podnaslove.

ubacivati tekst u knjigu

Sa vremena na vreme, kliknite na Save kako bi se knjiga snimila. Nakon završetka unošenja, potrebno je da kliknete na Publish kako bi se knjiga napravila.

snimiti knjigu

Pre nego što možete da skinete knjigu na svoj računar, potrebno je da odaberete način objavljivanja.  Private znači da samo vi imate pristup knjizi i niko više. Free da će knjiga biti javno dostupna svima za skidanje onlajn, a vi dobijete veb adresu stranice na kojoj se nalazi knjiga i možete da je delite sa prijateljima. Social Payment podrazumeva da drugim korisnicima dajte da skidaju knjigu, samo ako vas pre toga podele  na svojim društvenim mrežama.  Na kraju, knjigu možete i da prodajete.

objaviti i skinuti knjigu

Mi preporučujemo opciju Private, jer tako samo vi dobijate knjigu u pdf, epub i mobi formatu, i možete sa njom slobodno da raspolažete. Kliknite još jednom na Publish i sačekajte nekoliko minuta, dok se generišu verzije knjiga za skidanje.

Knjige će biti zipovane i dostupne u sva tri formata.

,

Comments are closed.