Najbolji alati za optimizaciju slika za Internet

Slike su sastavni element svakog sajta ili bloga. One privlače pažnju posetilaca,  dopunjavaju i pojašnjavaju tekstove i  čine ceo sajt atraktivnijim. Uprkos tome, mnogi vebmasteri im ne posvećuju puno pažnje, što zbog nedostatka vremena i resursa, što zbog neznanja. Takvo ponašanje nije preporučljivo, jer slike utiču ne samo na zadovoljstvo posetilaca, već i na celokupne performanse sajta.

Na veb stranicama postoji po nekoliko vrsta slika, od malih ikonica i logoa do velikih istaknutih slika. Svaka od tih slika zahteva određeno vreme da se učita, pa sve one zajedno mogu usporiti otvaranje celog sajta.  To, svakako, želimo da izbegnemo, jer spori sajtovi ne samo što odvraćaju posetioce, već utiču na poziciju sajta u pretraživačima. Stoga je glavna ideja smanjiti i pojednostaviti, što je moguće više, sve slike na sajtu. Dobra optimizacija podrazumeva optimalan balans između kvaliteta slike i njene veličine i dimenzija.

optimizacija slika za web

Stoga vam danas predstavljamo najbolje alate koji vam mogu pomoći da bolje optimizujete slike za veb, bez narušavanja njihovog kvaliteta. Koriste se veoma jednostavno i nije vam potrebno nikakvo napredno znanje kako bi ih koristili. Ako znate za još neki dobar alat, podelite sa nama u komentarima.

1)      Photoshop

Osim što u Fotošopu možete da menjate dimenzije i veličinu slike, možda nista znali da postoji ugrađena opcija za optimizaciju  slika za Internet. Potrebno je da samo iz glavnog menija za slike odete na File – Save  for web i slika će biti snimljena u optimizovanom formatu.

2)      TinyPNG

TinyPNG se koristi za kompresiju slika koje su PNG formatu, uz upotrebu specijalne tehnologije, koja maksimalno umanjuje sliku bez narušavanja kvaliteta.

3)      SmushIt

Smushit radi sa svim vrstama slika, i uklanja nepotrebne detalje. Aplikacija takođe ispisuje koliko je elemenata uklonjeno iz slike, gledano u procentima.

4)      Riot 

Riot je prilično moćan alat za optimizaciju slika. Umanjuje slike čak i po nekoliko puta. Samo vodite računa da, pri instalaciji, ne instalirate nepoželjni tulbar. Program je, uzgred budi rečeno, dostupan i kao zaseban dodatak za GIMP, IrfanView ili  XnView.

5)      Shrink-O-Matic 

Shrink-o-matic je desktop program koji pored optimizacije nudi i konverziju rezultata u drugi format.

6)     Sitereportcard 

Sitereportcard je onlajn alat koji  je prilično dobar u optimizaciji. Radi sa GIF, JPG i PNG fajlovima.

, ,

3 Responses to Najbolji alati za optimizaciju slika za Internet

 1. SALE 1 мај 18, 2013 at 6:57 am #

  Ako sam dobro razumio ovaj RIOT on se može instalirati kao dodatak GIMP-u,da li to znači da će se pokretati zajedno kad i GIMP i da će u stvari biti kao jedna od opcija unutar samog GIMPA,ako je tako da li je potrebno instalirati ovu aplikaciju koju si ti predložila ili trebam tražiti neku podopciju RIOT za GIMP!!!

  • admin мај 21, 2013 at 9:08 am #

   Zdravo :), da to se instalira kao poseban dodatak u Gimp i pokrece se sa Gimpom. E sad sta je bolje, to zavisi ko sta voli i kome sta odgovara, najbolje da se isproba i jedno i drugo. 🙂

   • SALE 1 мај 24, 2013 at 10:27 am #

    E ćao šefice!Izvini ja i zaboravo da sam postavio pitanje,da instalirao sam taj plugin isti dan,znači kad pokreneš skidanje sa ove stranice koju si ti postavila dobiješ i dvije mogućnosti,jedna je da instaliraš riot kao samostalan program,a druga je za instaliranje plugina za gimp,poslije instaliranja imaš mogućnost da oderdiš u koju aplikaciju želiš da ga instaliraš(gimp,irfan,XnView).Kasnije ćeš još morati da uđeš u my comp-localdisk-program files-gimp-lib-gimp-2.0-plugins i tu ga smjestiš!!!Hvala šefice!!