Kako dodati Gugl prevodilac u svoj brauzer?

Svaki veb stranicu, napisanu na stranom jeziku, možemo da prevedemo na svoj maternji pomoću Gugl prevodioca. Već smo ranije pisali o prevođenju veb stranica. Za povremeno prevođenje, taj savet nam je sasvim dovoljan.

Međutim, ako često dolazimo u situaciju da moramo da prevodimo sajt, lakšu mogućnost predstavlja ugrađivanje Gugl prevodioca  u sam brauzer, iliti veb pregledač.

1) Google Chrome

Korisnici Gugl Chrome veb pregledača su sigurno već primetili da ovaj brauzer u sebi ima već ugrađenu opciju direktnog prevođenja. One se pojavi kada god otvorimo stranicu na drugačijem jeziku od onog na koji je brauzer podešen.

iskljucivanje gugl prevodioca

Podešavanja jezika uvek možete da podesite tako što odete na Podešavanja – Napredna podešavanja – Jezici.

podesavanja chrome

napredna podesavanja chrome

podesavanja jezika chrome

Kao što vidite, postoji mogućnost da ovu opciju automatskog prevođenja isključite tako što odštiklirate zaokruženo polje.

ubacivanje jezika chrome

Kliknite na Podešavanje jezika, gde možete da ubacite sve jezike koje koristite, kao i da namestite za koji jezik želite proveru pravopisa i na kom jeziku želite da bude prikazan Chrome (sve će se prevoditi na taj jezik).

2) Mozila Firefox

Za korišćenje prevodioca u Mozili je potrebno instalirati za to specijalan Google Translate dodatak.

Instalacija zahteva dva koraka i ponovno otvaranje brauzera.

gugl prevodilac mozila

instalacija gugl prevodioca mozila

Nakon toga je potrebno da samo kliknete na dugme T koje će se pojaviti u gornjem desnom uglu kako bi preveli stranicu. Vidite na slici da je moguće prevođenje samo selektovanog teksta na stranici.

nacin prevodjenja mozila

Podrazumevani jezik će biti jezik brauzera, ali to uvek možete dodatno promeniti.

insert language mozila

3) Internet Explorer

Za korišćenje prevodioca u Internet Exploreru je takođe potrebno instalirati zaseban dodatak, ili akcelerator, kako  to oni nazivaju. Dodatak možete naći ovde. Kliknite na Add to Internet Explorer da ga dodate. Možda ćete morati da restartujete brauzer.

internet explorer gugl prevodilac

dodati akcelerator u internet explorer

Tekst prevodite tako što ga selektujete, kliknete desnim tasterom miša pa odaberete opciju „Translate with Google“ , kao na slici.

12

Otvoriće se novi prozor u kome će tekst biti preveden. Kao i u prethodnim primerima, podrazumevani jezik je jezik brauzera. Ako želite da promenite jezik na svom Internet Exploreru, potrebno je da odete na Internet Opcije – Opšte (General) – Jezici (Languages).

jezici internet explorer

Comments are closed.