Zašto i kako brauzer čuva lične podatke?

Brauzeri iliti internet pregledači su programi pomoću kojih surfujemo Internetom. Imamo ih i na računarima i telefonima. U njima se beleže podaci o sajtovima koje smo otvarali i pregledali.  Zašto se to radi?

1. Keš memorija

To je mesto gde brauzer čuva elemente učitanog sajta – slike, skripte, CSS tabele i slično. Svaki sledeći put kada otvorite sajt, on će deo podataka povući iz keš memorije što će ubrzati učitavanje.

 Keš je lako izbrisati, brisanjem cele istorije posećenosti (pritisnite CTRL + H na računaru, pa obrišite sve).

2. Kolačići (cookies)

Kolačići  su mali tekstualni fajlovi koje u brauzer ubacuju sajtovi koje posećujemo, uglavnom u svrhe analize poseta. Gledajte na njega kao na neki identifikacioni broj, na osnovu koga oni mogu da prate koliko ste puta posetili stranicu, vreme zadržavanja i slično. Sve je anonimno, jer ne mogu da vide vaš identitet, samo kolačić i to svaki sajt vidi samo svoj. Međutim, ako sajtovi postanu deo mreže za reklamiranje, ta mreža može da prati posetu svim sajtovima iz  grupe. Na osnovu posećenih sajtova, pravi se obrazac interesovanja, pa vam se u skladu sa tim prikazuju reklame.

Neki kolačići olakšavaju i logovanje u sajtove. Na primer, ne morate da svaki put ukucavate šifru za Fejsbuk, već se preko kolačića logujete automatski. Kada obrišete kolačiće, nanovo morate da kucate šifru. Ali budite oprezni dok to radite, jer šifre da se izvuku iz pregledača.

 Svaki sajt je inače u obavezi da, u svojoj politici privatnosti, navede koje sve podatke i zašto ostavlja na računarima korisnika.

3. Istorija pregledanih sajtova

Svi brauzeri prate kada ste i koje sajtove posećivali. Istoriji pregledanja pristupate klikom na CTRL + H na tastaturi ili odlaskom na istoriju. Ona se ne pamti samo ako uključimo nevidljivi mod surfovanja.  Na ovaj način svako ko ima pristup vašem računaru ili telefonu može da vidi koje ste sajtove posećivali. Sve to, naravno, možete obrisati. Ali imajte u vidu i da je istorija prilično korisna, kada želimo da se vratimo na sajt koji smo posetili pre nekoliko dana, ali ne možemo da mu se setimo adrese.

4. Ukucavane reči

Svaki brauzer pamti šta ukucavamo, pa nam te fraze naredni put sugeriše.

To štedi vreme, ali ako računar delimo sa još nekim, taj neko može videti šta smo sve ukucavali. Kako bi sakrili tragove koristite brauzer u privatnom modu, pa se tada ništa neće čuvati.

Comments are closed.