Program za spajanje, razdvajanje, isecanja i rotiranja PDF dokumenata – PDFSam

PDF  je jedan od najpopularnijih formata. Većina knjiga i dokumenata su upravo tog formata. Pisali smo u pređašnjim člancima o tome kako da napravite PDF, podvlačite PDF, konvertujete skenirani PDF, prebacite u drugi format onlajn i još mnogo toga.

Danas ćemo predstaviti odličan besplatan program otvorenog koda koji omogućava da dokumente i stranice razdvajate, spajate, rotirate i isecate. To je PDFSam koji , između ostalog, ima interfejs i na srpskom jeziku.

Prilikom instaliranja morate da otštriklirate opciju za instalaciju tulbara.

pdf sam instalacija

Zatim birate jezik, što možemo uvek da naknadno promenimo u Postavkama (Podešavanjima).

pdfsam izbor jezika

Razdvajanje PDF-a (Split)

razdvajanje stranica pdf

Opciju za isecanje koristimo kada želimo da dokument razbijemo u više delova. Biramo opciju Izdeli ili Split u meniju sa leve strane. Potom biramo način deljenja. To može  biti deljenje na pojedinačne stranice,  po veličini i tako dalje. Odaberite odredišnu fasciklu i pokrenite proceduru.

Spajanje dokumenata ili njihovih delova

Druga funkcionalnost omogućava da kombinujemo dokumente ili njihove delove. Biramo stavku Objedini/Izdvoji iliti Merge/Extract. Preko Add/Dodaj ubacimo dokumente koje spajamo. Strelice služe za podešavanje rasporeda. Biramo gde će se pojaviti izlazna datoteka i kliknemo Pokreni.

spajanje celih pdf fajlova

U slučaju da želite da objedinite samo određene stranice iz dokumenata, potrebno je da ih označite.

izbor strane

Vidno preslaganje – Visual reorder

Sve stranice u dokumentu možemo da preuredimo. Bolje rečeno, možemo da ih brišemo, menjamo raspored, položaj i slično.

vizuelno preuredjivanje

Vodite računa sve izmene snimate u zasebnom direktorijumu. Čuvajte rezervnu kopiju originalnog dokumenta za slučaj da se nešto ne presnimi preko njega.

,

5 Responses to Program za spajanje, razdvajanje, isecanja i rotiranja PDF dokumenata – PDFSam

  1. milica јул 18, 2015 at 12:39 pm #

    Super je program! Ja evo ceo dan izgubih trazeci nacin da iz jednog ogromnog PDF fajla izdvojim jedan manji koji mi je bio od velike vaznosti i nijedan program nije valjao…il kao besplatno al’ ipak na kraju traze pare il im je preveliki fajl. Sva sreca pa nadjoh ovaj vas program i prezadovoljna sam! Odlicno svaka cast!! Svima cu preporuciti

  2. Minica Đorđević март 27, 2013 at 1:27 pm #

    Zaista ste savršeni zanatlija ! Oduševljava me to što sve što mi treba, a ne mogu naći ili se snaći na netu – eto ga kod Vas! U potrazi sam za programom koji će mi omogućiti da svojim đacima neke nastavne sadržaje prikazujem kao crtane filmiće. Pokušala sam sa ToonDoo, međutim moram biti konektovana jer zaista ne nalazim način da napravljeni crtać prebacim u kompjuter i prikazujem ga bez interneta. HVALA VAM NA NESEBIČNOM DELJENJU ZNANJA !

  3. Popov Radovan март 18, 2013 at 10:48 pm #

    Odličan program. Imam neke materijale u PDF formatu više stranica a meni je potrebno to razdeliti i ovo je odlična stvar.

Оставите одговор