Početna / E-marketing / Kako povezati Gugl analitiku i alatke za vebmastere?

Kako povezati Gugl analitiku i alatke za vebmastere?

Gugl analitika i alatke za vebmastere su alati koje mora da ima i koristi svaki vlasnik sajta. Oni, svako sa svog aspekta, pružaju neprocenjive informacije o zdravlju sajta i  smernice za njegovo poboljšanje.

Nedavno je omogućeno da ova dva servisa međusobno dele podatke vezane za optimizaciju u pretraživačima. Sada više ne morate da se stalno prebacujete iz jednog servisa u drugi, već možete da sve bitne podatke pratite na jednom mestu. Pre toga je potrebno da sajtovi budu povezani. Pokazaćemo vam kako da to uradite.

1. Prvo je potrebno da budete ulogovani u oba naloga.

2. Potom idite na Alatke za vebmastere, pronađite sajt koji želite da povežete sa Gugl analitikom, kliknite Upravljanje sajtom – Proizvod Gugl analitike (Manage site – Google Analytics property).

3. Sada štiklirajte sajt i kliknite na Sačuvaj (Save).

4. Zatim proverite da li pored sajta stoji obaveštenje da je sve povezano. To se vidi na početnoj strani alatki za vebmastere.

provera povezanosti analitika i alatki

5. Nakon toga, idite u Gugl analitiku, sekciju  Izvori saobraćaja (Traffic Sources)– Optimizacija za pretraživače (Search Engine Optimization) i tu ćete moći da vidite nove  podatke preuzete iz alatki za vebmastere. Ti podaci  će vam pomoći da analizirate svoju poziciju na pretraživačima, ključne reči, impresije i još mnogo toga.

Pogledaj još

Segmentacija posetilaca sa mobilnih uređaja u Gugl analitici

Pročitajte kako segmentirati posetioce sa mobilnih uređaja u Gugl analitici.