Početna / Tehnologija / Kako izbeći dangubljenje na Internetu

Kako izbeći dangubljenje na Internetu

Na Internetu, jednom od najvećih izuma današnjice, postoji maltene neograničeno mnogo raznoraznih informacija. Samim tim, možemo ga iskoristiti da uvećamo svoje znanje i proširimo vidike. Međutim, Internet ima i dosta mana. Neke od njih su negativan uticaj na druženje sa ljudima, postojanje lažnih i polu-proverenih informacija, nedostatak privatnosti itd. Jedna od velikih mana je i što Internet dovodi do gubljenja vremena.

Ako nismo pažljivi, na Internetu možemo izgubiti sate gledajući smešne slike, videove ili čitajući nebitne vesti. Generalno, nema ničega lošeg u razonodi, ali ako u tom trenutku treba da radimo ili učimo, javljaju se problemi.

 Sve nam je na dohvat ruke i lako može da nam odvuče pažnju. I ne samo to, naučno je dokazano da Internet menja hemijske procese u mozgu izazivajući zavisnost, te stoga čak i da hoćemo da čitamo nešto pametno, biće nam veoma teško da se na to fokusiramo.

Stoga smo danas za vas spremili nekoliko saveta koji mogu da vam budu u pomoći da boravak na Internetu i računaru bude koristan:

1) Zabranite sebi odlazak na društvene mreže kad radite ili učite

Najveći krivci za gubljenje vremena na Internetu su društvene mreže kao što su Fejsbuk, Tviter i slično. Naravno, tamo mogu da se nađu i poučne stvari, ali je previše sitnica koje odvlače pažnju. Na primer, odlučimo da narednih nekoliko sati provedemo spremajući ispit , ali pre toga ćemo samo da proverimo da li nam je neko pisao na Fejsu. Ulogujemo se na Fejs, i umesto da samo proverimo poruke, vidimo interesantnu sliku, kliknemo na nju, pa na još slika i dok trepnemo shvatimo da već nekoliko sati gledamo u slike slatkih životinjica. Zato je najbolje da izbegavama svaki pristup ovim sajtovima, a ako je moguće i da privremeno sebi blokiramo pristup.

2) Upravljajte svojim vremenom

Postoji nebrojeno mnogo dodataka i programčića koji mere i analiziraju kako provodimo vreme na računaru. O nekima koji postoje za Google Chrome, smo već pisali. Izanalizirajte vreme provedeno na Internetu, i verujemo da ćete i sami biti iznenađeni kad shvatite koliko vremena potrošite u prazno.

3) Fokusirajte se samo na ono što trenutno radite

Kada radite najbolje je da radite samo jednu stvar i sve ostalo izbegavate. Na primer, želite da za seminarski rad istražite neki podatak iz istorije Miloša Obrenovića. Odete na Vikipediju i onda vidite zanimljiv podatak o istoriji Engleske, kliknete na taj članak, pa na drugi, treći i nakon nekoliko sati shvatite da ste čitali o svakome osim o Miloš Obrenoviću. Zato izbegavajte svaku informaciju i svaki članak koji nema veze sa onim što trenutno radite, ma koliko vam delovao zanimljivo.

4) Pravite česte pauze

Česte kratke pauze mogu da nam pomognu da razbistrimo mozak i bolje se fokurisamo na ono što trenutno radimo. Navijte sat ili napravite podsetnik. Podsetnik za pauzu je takođe koristan jer može da vas prekine u neproduktivnoj aktivnosti.

5) Isključite se sa Interneta ili računara

U krajnim situacijama, kada morate nešto hitno da radite na računaru, a sve vam odvlači pažnju, potrebne su ekstremne mere. Skinite sve što vam je potrebno za rad na računar, ugasite Internet konekciju i nastavite rad van mreže. Još ekstremniju meru predstavlja gašenje računara i tradicionalni rad sa knjigom i papirom.

Pogledaj još

Tri načina da pratite izmene dokumenata u Gugl disku

Omogućava da uređujete određeni dokument bez ikakvog brisanja teksta, već se vidi i stara i nova verzija. Posle toga, vi ili neko drugi odlučujete koju da prihvatite. Funkcionalnost praćenja promena uglavnom koristimo kada želimo da kontrolišemo nečiji rad ili da nekom nešto objasnimo.