Glavne razlike između Windows 7 i Windows 8 operativnog sistema

Windows je nedavno objavio novu verziju svog operativnog sistema koji se značajno razlikuje od prethodnog, ne samo po izgledu, već i po funkcionalnosti. Danas za vas sumiramo neke od glavnih razlika između prethodnog Wndows 7 i novog Windows 8 sistema.

1) Podrška za dodir

Glavna razlika je da sada Windows 8 podržava uređaje sa ekranom koji reaguje na dodir pored standarnih uređaja. Dakle, moći će da se koristi  preko tačskrina, ali i standardno sa mišem i tastaturom. Naravno, da bi koristili tačskrin, morate da imate odgovarajući uređaj. Pretpostavlja se da će se broj tablet računara, kao i laptopova sa tačskrin podrškom povećati u narednim mesecima.

2. Nema Start dugmeta

Prva stvar koju ćete primetiti kod pokretanja Windows 8 i verovatno biti zbunjeni je da ne postoji Start dugme koje je bilo sastavni deo svih prethodnih operativnih sistema. U Windows 8 će vam se, kada ga pokrenete, prvo prikazati početni ekran, odnosno paleta aplikacija, koja izgleda kao na slici. Klik ili tap na pločicu pokreće određenu aplikaciju, isto kao kod mobilnih uređaja.

Jedna od aplikacija vodi na Deskop. Kada odete na Desktop, takođe nećete videti Start dugme, već ćete moći da pristupate podešavanjima i sistemu iz desnog menija koji otvarate sa strane računara.

Sve ostalo iz Desktopa je isto kao i u Windows 7.

3. Uvode se aplikacije

Glavna novinu predstavlja uvođenje modernih UI aplikacija, pored standardnih desktop programa na koje smo navikli. Moderne UI aplikacije rade po istom principu kao i kod drugih mobilnih operativnih sistema, na primer kod Androida. Mogu da se skidaju iz Windows prodavnice.

4. Bolja zaštita od virusa

Antivirus program je  napokon postao sastavni deo Windows sistema. Zove se Windows Defender, i podseća na Windows Security Essentials. Ne morate da koristite ugrađeni Windowsov antivirus, već možete da instalirate i neki drugi. Tu su takođe i dodatna bezbedonosna podešavanja koja onemogućavaju da instalirate sumnjive programe.

5. Integracija u oblaku

Windows čuva sva vaša podešavanja i podatke u oblaku, odnosno svojim onlajn serverima. Podacima možete da pristupate sa bilo kog uređaja ako se ulogujete sa svojim Windows nalogom. Alternativno, možete da se logujete kao gost, gde će se vaši podaci čuvati samo lokalno na računaru.

Takođe, svaki Windows nalog dolazi sa integrisanim Skydrive nalogom na kome možete da čuvate dokumenta.

6. Brzina

Windows 8 je daleko brži od svog prethodnika. Sistem se podiže veoma brzo, kao i pojedinačni programi. Pretraga je takođe ubrzana i može da joj se pristupi iz početnog menija ili desktopa.

17 Comments on “Glavne razlike između Windows 7 i Windows 8 operativnog sistema”

 1. Iskreno,win 8 nisam do sad probao,ali cuo sam da je dosta izbagovan,i da zna zestoko da zeza.Po meni windows 7 ultimate je najbolja verzija OS ikada napravljena.Proffesioanl verzija 7-ice je isto ok,ali ULTIMATE je novija,ima neke opcije koje nema proffesional,sto se i moze zakljuciti po ceni jer je ultimate za oko 30% skuplji od proffesional verzije.Sve us svemu moje preporuke manite se Win 8-ice,sa windows 7 ultimate imate sve sto mozete pozeleti,jednostavno najbolja verzija ikada napravljena!!!

 2. Cs 1.6 moze bez problema na Win 8 i na Win 8.1 …. Resenja za to su odavno pronadjena…. Win 8.1 je definitivno najjaci izbor.

 3. i ja sam ga instalirao win 8 i nakon nedelju dana sam se vratio na win 7.
  sto se tice brzine:na pocetku dok nisam instalirao nijednog softwera win 8 je bio brz,odlicno je radio i kad sam poceo instalirati nekih softwera sve vise i vise je usporivao i nisam bio zadovoljan,brzi pc mi je bio sa win 7 i onda sam se vratio na win 7.
  ako se win 8 koristi za pc bez tacskrina onda nema nekih velikih razlika od win 7 cak je win 7 brzi od win 8 ali ne previse,mala je razlika,ali win 8 je moderniji od win 7.

 4. Malo kasnim jedno par meseci 🙂 ali za nove ljude koji oce instalirati w8 neka ne rade to..nisam hejter i pre svega volim i pratim razvoj racunara i aplikacija…ali ovo je promasaj bar za one koji nemaju tablet..za nas sa klasicinim monitorm ovo nema nikakve veze, bukvalo je isti kao w7, samo sto nema to start dugme, pa sam skidao neki clasic program da vratim kao sto je na w7..i ima aplikacije i neka podesavanja..realno promasaj.z

 5. instalirao, probao, deinstalirao…istina da je brzi win 8, ali samo pri paljenju i gasenju racunara. cak i pri koristenju touch-screen monitora pokretanje pojedinih aplikacija i duzi rad za racunarom trazi dobru fizicku pripremljenost. ne znam kako pojedinci mogu pisati o prednostima koje ima win 8 a da ga nisu ozbiljnije testirali… ako koristite standardni monitor, ikone su prevelike, pristup aplikacijama klikom na reponju je sporije nego na win 7..ako koristite touch-screen desktop ili laptop polozaju ruku je neprirodan, nemate oslonac i posle 30-40 min koristenje racunara postaje bolno iskustvo za misice vasih ruku…win 8 je po meni promasaj(bar za desktop/laptop racunare)..

 6. „Bolja zaštita od virusa“ – svaki cigo svoga konja hvali…mislim da se velika vecina koja ima win7 uglavnom ne oslanja defender, a sumnjam da ce i korisnici win8 smeti da se oslone samo na njega.

 7. Pa možete ga instalirati prvo preko VirtualBox da vidite sviđa li vam se. Brži je ali je i drugačiji, pa sad ne znam šta da vam kažem. 🙂

 8. Iskreno,htel bi si stavit Windovs 8,ali sam već naviko na Windovs 7 i znam sve na njemu. A ja bi htijo da bude brži kaj se tiče otvaranja foldera i programa i igrica i takvih stvari! Mislim,kaj god da ja odaberem da se odma otvori. Ako svaćate kaj želim reći. 😀

Comments are closed.