Zašto vam Youtube može obrisati video?

Svakodnevno se sa Youtube-a uklanja na hiljade video zapisa. Kako bi izbegli da se to i vama desi morate da se pridržavate njihovih pravila.

Postoje dva osnovna razloga zbog kojih se to može desiti:

1) Kršenje pravila zajednice

Youtube, kao i većina drugih online zajednica, ima svoja pravila korišćenja. Ona zabranjuju video snimke pornografskog karaktera, snimke zlostavljanja, nasilja, govor mržnje i slično. Objašnjenje svih pravila možete naći ovde.

Ako primetite da se neki korisnik ne ponaša u skladu sa smernicama lako ga možete prijaviti. Oni svaku prijavu uzimaju za ozbiljno. Kliknite na opcije ispod snimka, i pojaviće se dugme za prijavu. To možete uraditi sa bilo kog uređaja.

prijaviti snimak na jutjubu

prijava jutjub snimka

2) Povreda tuđih autorskih prava

U svom snimku ne smete da koristite tuđu muziku, slike, brendove, osim ako za to nemate dozvolu ili su to materijali sa licencom za slobodno korišćenje. Na primer, ne smete da snimite sebe kako pevate poznatu pesmu, ako nemate autorska prava za nju. Pravila možda jesu restriktivna, ali Youtube, kao kompanija mora da ih poštuje.

Ono što je karakteristično je način na koji Youtube prepoznaje zapise koji nedozvoljno koriste tuđe materijale. To prepoznavanje se ne vrši samo po nečijoj prijavi, već automatski. Automatizovani softver skenira redom sve snimke u potrazi za ID datotekama. Ako vaš video sadrži tuđe ID datoteke, biće obeležen kao kršilac autorskih prava i preti mu brisanje. Interesantna stvar je da brisanje vrši softver, a ne fizičko lice. Zato se lako mogu javiti greške. Na primer, pre nešto manje od godinu dana, u vesti je dospela priča o videu koji je zamalo obrisan, iako je sadržao samo cvrkut ptica.

Kako zavarati algoritme?

Vrlo teško, praktično nemoguće, ali možete da izbegavate da ne koristite pravo ime filma, na primer, imena glumaca i slično.

Video snimak se može skinuti i po nečijoj prijavi, odnosno DMCA žalbi. To je legalna pravna žalba i na nju se mora odgovoriti isto tako. Nakon DMCA žalbe vaš video se uklanja sa sajta, a ako se to desi tri puta, kazna je brisanje celog naloga.

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. 123movies - June 28, 2017

    … [Trackback]

    […] Read More: internetzanatlija.com/2012/10/24/zasto-vam-youtube-moze-obrisati-video/ […]

  2. pax 3 buy - June 27, 2017

    … [Trackback]

    […] There you will find 63546 more Infos: internetzanatlija.com/2012/10/24/zasto-vam-youtube-moze-obrisati-video/ […]

Leave a Reply