Zašto vam Youtube može obrisati video?

Svakodnevno se sa Jutjuba ukloni na hiljade video zapisa. Kako bi izbegli da se to i vama desi morate da se pridržavate njihovih pravila.

Postoje dva osnovna razloga zbog kojih se to može desiti:

1) Kršenje pravila zajednice

Youtube, kao i većina drugih online zajednica, ima svoja pravila korišćenja. Ona zabranjuju video snimke pornografskog karaktera, snimke zlostavljanja, nasilja, govor mržnje i slično. Pojašnjenje svih pravila možete naći ovde.

Ako primetite da se neki korisnik ne ponaša u skladu sa smernicama prijavite ga. Kliknite na opcije ispod snimka, i pojaviće se dugme za prijavu.

prijaviti snimak na jutjubu

prijava jutjub snimka

2) Povreda tuđih autorskih prava

U snimku ne smete da koristite tuđu muziku, slike, brendove, ako za to nemate dozvolu. Pravila su po ovom pitanju veoma restriktivna.

Način na na koji Youtube prepoznaje zapise koji nedozvoljno koriste tuđe materijale nije baš najbolji. To prepoznavanje vrši se automatski. Automatizovani softver skenira redom snimke u potrazi za ID datotekama. Ako vaš video sadrži tuđe ID datoteke, biće obeležen kao kršilac autorskih prava i preti mu brisanje. Brisanje vrši softver i zato se često dešavaju greške, da određeni snimak bude pogrešno obeležen kao kršilac autorskih prava. Ako vam se to desi ne odustajte, već pokrenite proceduru žalbe.

Kako zavarati algoritme?

Vrlo teško, praktično nemoguće, ali možete da izbegavate da ne koristite pravo ime filma, na primer, imena glumaca.

Video snimak se može skinuti i po nečijoj prijavi. Svako ima pravo da podnese zvaničan zahtev za uklanjanje određenog snimka.

Pogledaj još

Kako naručiti robu sa Aliekspresa (Aliexpress)?

Aliekspres je vebsajt na kome prodavci iz Kine prodaju robu kupcima širom sveta. Naširoko je …