Najbolji sajtovi za pretragu naučnih radova i publikacija

Kako bi pristupili pisanju seminarskih, diplomskih, master i drugih radova potrebno je da imamo odgovarajuću literaturu. Kao što ste i sami iskusili, do nje se ne može doći regularnom internet pretragom, naročito ako je tema istraživanja uska. Zato vam predstavljamo najbolje specijalizovane pretraživače akademske literature. Tamo ćete naći sve što vam treba, pa i više od toga.

1. Gugl Akademik 

Ukucajte temu koja vas zanima, i rezultati će biti rangirani prema broju citata, kao što vidite na slici.

Ono što je dobro je da se odmah pored publikacije nalazi i link ka njenoj PDF ili HTML verziji, ako je javno dostupna. Možete da pretražujete i po autorima, od kojih mnogi imaju svoj javni profil sa najpoznatijim radovima. Iz Google Akademika možete direktno i da izvozite citate.

2. Microsoft akademska pretraga

Microsfot Akademik omogućava napredno filtriranje rezultata po autoru, publikaciji, godini objavljivanja ili naučnoj oblasti. Takođe za svaki rad daje i verziju u PDF-u ako je ona dostupna.

3. Mendeley

 Njihova online baza sadrži mnoštvo publikacija. Omogućava i pretraživanje temama i srodnosti.

4. PubMed

Kao i što samo ime sugeriše, na ovom sajtu se mogu naći publikacije iz oblasti prirodnih nauka, pre svega, medicine.

5. Repec

Repec predstavlja najveću bazu radova iz oblasti ekonomije.

6. ArXiv

ArXiv predstavlja otvorenu bazu sa više od 700000 naučnih radova iz oblasti matematike, fizike, statistike i srodnih disciplina.

7. ResearchGate

Mesto na kome možete naći radove koje su samo autori postavili onlajn. Dobar je i za povezivanje i diskutovanje sa osobama koje imaju slična naučna interesovanja. Za upotrebu sajta potrebno je da se registrujete sa mejlom koji nije jedan od besplanih servisa, kao što su gmail, onedrive i slično.

8. Academia.edu

Neka vrsta društvene mreže za naučne istraživače, ali i odlična baza radova koje su autori odlučili da javno podele. Oni promovišu otvorenu nauku i slobodan pristup podacima, tako da svašta korisno može da se nađe.

Pogledaj još

Istorija verzija u Excelu u OneDrive-u ili SharePointu

Ukoliko koristite Excel onlajn, treba da znate da tamo postoji i istorija verzija za svaki …