Najbolji sajtovi za pretragu naučnih radova i publikacija

Opšte je poznato da ne treba verovati u sve što piše na Internetu. Stoga, prilikom pisanja seminarskih i ostalih stručnih radova, treba voditi računa koje izvore citirate i zašto. Mnogi izvori sadrže neproverene informacije, nagađanja i pogrešne zaključke. Neretko se dešava da neki sajt objavi izmišljenu vest, koju na stotine ostalih sajtova prenese kao tačnu. Retke su novine koje same vrše istraživanje, već se sve svodi na prepisivanje.  Zato nije ni čudo što profesori ne dozvoljavaju citiranje loših izvora.

Kako bi izbegli ove probleme, kao literaturu pored knjiga iz biblioteke koristite naučne radove i analize iz akademskih časopisa ili publikacija. Mi ćemo vam olakšati posao tako što ćemo vam predstaviti spisak specijalizovanih pretraživača akademske literature.

Imajte u vidu da nisu svi stručni radovi javno dostupni na Internetu. Sve zavisi od autorskih prava autora i politike časopisa koji objavljuje rad. U nekim slučajevima možete da vidite samo sažetak rada.

1. Gugl Akademik 

Ukucajte temu koja vas zanima, i rezultati će biti rangirani prema broju citata, kao što vidite na slici.

Ono što je dobro je da se odmah pored publikacije nalazi i link ka njenoj PDF ili HTML verziji, ako je ona javno dostupna.

2. Microsoft akademska pretraga

Microsfot Akademik omogućava napredno filtriranje rezultata po autoru, publikaciji, godini objavljivanja ili naučnoj oblasti.

3. Mendeley

 Njihova online baza sadrži mnoštvo publikacija. Omogućava i pretraživanje temama i srodnosti.

4. PubMed

Kao i što samo ime sugeriše, na ovom sajtu se mogu naći publikacije iz oblasti prirodnih nauka, pre svega, medicine.

5. Repec

Repec predstavlja najveću bazu radova iz oblasti ekonomije.

6. ArXiv

ArXiv predstavlja otvorenu bazu sa više od 700000 naučnih radova iz oblasti matematike, fizike, statistike i srodnih disciplina.

,

No comments yet.

Leave a Reply