Najbolji sajtovi za čuvanje, pronalaženje i deljenje digitalnih dokumenata

Svaki dokument koji posedujete ili ste sami napisali možete podeliti preko Interneta, bilo da je u pitanju prezentacija, tabela, izveštaj, članak, priča ili bilo šta slično.

Za to možete koristiti dole nabrojane sajtove.

Kada postavljate dokumente vodite računa da pravilno odaberete jezik, tagove, kategoriju i opis, kako bi bili vidljivi pravim ljudima.

Calameo

Calameo je  popularan sajt na kome možete naći pubikacije, magazine, knjige i eseje na različitim jezicima. Idite na Browse, pa sa leve strane možete videti opcije za biranje kategorija, formata i jezika. Izbor je veoma širok. Svi dokumenti se mogu skinuti na računar. U besplatnoj verziji vam se, prilikom čitanja, prikazuju i reklame.

Scribd

Predstavlja najpoznatiji sajt za čuvanje i nalaženje dokumenata. Tu možete pronaći mnoštvo starih i retkih knjiga, eseja, seminarskih radova, analiza, članaka, obrazaca i još mnogo toga. U poslednje vreme su preterali sa reklamama, ali šta da se radi.

Slideshare

Slideshare služi za objavljivanje prezentacija. Tu se svakodnevno postavi veliki  broj njih na raznorazne teme. Neke su više nego odlične, pa zato preporučujemo da ih pregledate.

 Issuu

Issuu je, pre svega, platforma za publikovanje digitalnih novina i magazina. Magazin možete da listate kao pravu knjigu.

Archive Texts

Archive.org je neprofitna organizacija čiji je cilj čuvanje starih knjiga, sajtova i multimedijalnog sadržaja od zaborava. Sve je besplatno za preuzimanje i ima prilično dosta dragocenih stvari. Na primer, možete naći stare istorijske knjige pisane pre dva veka. Jedina mana je nezgodan sistem pretrage. Knjige možete čitati direktno na sajtu ili ih skinuti na računar.

,

3 Responses to Najbolji sajtovi za čuvanje, pronalaženje i deljenje digitalnih dokumenata

 1. ivana August 21, 2016 at 11:52 am #

  to su publikacije komercijalne prirode ali naravno da postoji nacin da ih skinete ako budete uporni

 2. Srdjan Markov November 21, 2014 at 9:50 am #

  Poštovani,

  hvala na zanimljivim informacijama koje redovno postavljate na Vašem sajtu. Vezano za ovaj konkretan članak, zanima me da li je moguće i na koji način skinuti publikacije sa sajta Issuu. Ako mi možete pomoći Vašim odgovorom, bio bih zahvalan.

  Srdačan pozdrav,
  Srdjan Markov

  • danijela February 27, 2015 at 8:50 am #

   Zanima me da li je moguće i na koji način skinuti publikacije sa sajta Issuu.

Leave a Reply