Najbolje besplatne zamene za Gugl analitiku

Svako ko ima iole posećeni sajt treba da ne samo meri broj posetilaca, već i da analizira njihovo ponašanje. Zašto dolaze na sajt, da li mogu da naću ono što žele, da li se teško snalaze su samo neka od pitanja na koja treba naći odgovor. Samo tako možemo poboljšati zadovoljstvo posetilaca, pružiti bolju uslugu i povećati prihod. Pomoć u nalaženju odgovora nam pružaju alati za analitiku i analizu posećenosti sajta. Najbolji alat za merenje analitike je Gugl analitika. Alat je potpuno besplatan i, premda nije baš najjednostavniji za korišćenje, omogućava da dođemo do svih odgovora i smernica koje nam trebaju.

Međutim, neki vebmasteri izbegavaju da koriste Gugl analitiku. Glavni razlog, pored već pomenute složenosti korišćenja, predstavlja protivljenje da podaci budu dostupni Guglu. Da li je ovo protivljenje opravdano ili ne, u to nećemo zalaziti, ali ćemo vam predstaviti alate koje možete koristiti umesto Gugl analitke. Napomenućemo da svaki od ovih servisa prati posete anonimno, i ne postoji način da se sazna ko je tačno posetilac.

1. Getclicky

 

Getclicky je prvobitno bio poznat kao alat koji je omogućavao detaljno prikazivanje podataka u realnom vremenu. Kasnije je i Gugl uveo to mogućnost, ali getclicky i dalje pruža detaljnije podatke o trenutnim posetiocima. Servis se može koristiti besplatno, uz neka ograničenja, ako imate manje od tri hiljade posetilaca dnevno. Za veće posete i za više sajtova se plaća. Pruža detaljne podatke o posetiocima i svim aspektima ponašanja na sajtu, prati sve događaje i klikove. Podešavanje kampanja je izuzetno jednostavno. Za razliku od većine drugih alternativa omogućava praćenje vremena dužine boravka posetilaca na sajtu. Ono po čemu se razlikuje od ostalih servisa je da drugačije meri stopu odlazaka (bounce rate). Za njih je svaki posetilac koji provede na stranici duže od 30 sekundi angažovan posetilac, iako nije nastavio da dalje pregleda sajt. Servis je prilično popularan i široko korišćen.

2. Statcounter

 

Statcounter postoji već dugo na tržištu i predstavlja veoma dobru alternativu. Interfejs nije preterano lep, ali su podaci koje servis pruža  dobri. Statcounter omogućava besplatno praćenje više sajtova, ali detalju analizu pruža za  500 poslednjih posetilaca. Samo ukupan broj posetilaca može da se vidi. Za sve ostalo mora da se plati. Pruža detaljan uvid u putanje kretanja svakog posetioca i posete.

3. Piwik

 

Piwik predstavlja alternativu otvorenog koda. Dakle, potpuno je besplatan. Instalira se na sopstvenom serveru za razliku od dve prethodne kod kojih se samo ubaci kod na sajt. Stoga i omogućava da imate potpunu kontrolu nad svojim podacima. Posetioci se mogu pratiti u realnom vremenu, postoji dosta dodatka koje možete samo podešavati. Ne omogućava praćenje vremena trajanja posete.

4. Open Web Analytics

 

Open Web Analytics se, kao i Piwik, instalira lokalno na serveru. Omogućava segmentaciju posetilaca, podešavanje varijabli i sve ostalo što bi bilo potrebno za analizu potpuno besplatno. Međutim, ne preporučuje se kod sajtova koji imaju veliku posetu jer zahteva dodatnu prateću servisnu infrastrukturu.