Pet saveta za zaštitu privatnosti email adrese

Da li ste posumnjali da još neko pristupa vašoj imejl adresi? Ili, stalno na nju dobijate poštu na koju se niste pretplatili?

Sve se to može desiti ako ne vodimo računa o njoj.

Kako da predupredite ovakvu situaciju i sačuvate svoju privatnost?

1. Koristite jaku šifru

Jedan od neophodnih uslova da vaša email adresa bude sigurna je da imate jaku šifru. Što je jača šifra to je nalog sigurniji. Šifra mora da bude kombinacija malih i velikih slova, znakova i brojeva. Isto tako šifra ne sme da bude neki lični podatak koji se lako pogodi. Na primer, izbegavajte da koristite imena vaše dece, datume rođenja, imena kućnih ljubimaca i slično.

2. Oprez kod korišćenja javnih računara

Opasnosti postoje i kada koristimo javne računare. To su računari koje koristi više osoba, na primer, u igraonici, hotelu, fakultetu.  Najbolje je da ovakva mesta izbegavate jer ne možete znate da li na računaru možda postoji neki virus. Ako već morate hitno da proverite svoj email, onda se obavezno izlogujte i obrišite sve tragove iz web pregledača.

3. Ne ostavljajte adresu javno na Internetu

Ako email adresu ostavljate javno na svom Fejsbuk nalogu, forumu ili bilo kojim drugim mestima onda rizikujete da je neko pokupi i počne da vam šalje spam. Postoje specijalizovani programi čija je osnovna funkcija sakupljanje javno dostupnih adresa i njihovo prodavanje. Isto tako, vodite računa gde ostavljate svoj email i sa kojim sajtovima i kompanijama ga delite. Najbolje je da napravite zaseban email koji ćete koristiti u situacijama kada ga neko zatraži. Tu su i servisi za mejlove za jednokratnu upotrebu.

4. Zaključavajte računar

Vodite računa gde ostavljate svoj računar i ko mu može imati pristup. Na primer, ako na poslu idete na pauzu zaključajte računar, kako  neki radoznali kolega ne bi izvukao vašu šifru iz računara. Isto važi i za mobilni telefon.

5. Pazite koje linkove otvarate

Jedna od najbitnijih stvari, takođe, je i vođenje računa koje mejlove otvaramo i na koje linkove klikćemo. Izbegavajte sve što je imalo sumnjivo.