Napravite lokalnu biblioteku knjiga na svom računaru

Ako imate veliku kolekciju knjiga u elektronskom formatu, znate kako može biti nezgodno snalaziti se po folderima, menjati imena, i pretraživati. Problem postaje složeniji ako nemamo naviku da knjige unapred sortiramo i držimo na jednom mestu.

Danas ćemo vam predstaviti tri programa koje vam mogu olakšati rad sa sređivanjem i čuvanjem knjiga bilo da čitate iz zabave, ili pišete istraživački rad.

1. Calibre

 

Calibre je verovatno najbolji izbor za pravljanje lokalne biblioteke. Pre svega, Calibre podržava skoro sve moguće formate elektronskih knjiga. Istovremeno omogućava i prebacivanje knjiga iz jednog formata u drugi. Još jedna prednost koju drugi programi nemaju je što postoji interfejs na srpskom jeziku. Može se koristiti i kao čitač knjiga. Metapodaci knjige, odnosno osnovni podaci, kao što su tagovi, autor, ocena i slično se mogu menjati i tako dodatno doprineti sređivanju knjiga.

Ako koristite neki od elektronskih čitača kao što su Kindle ili Nook, omogućeno je da knjige direktno šaljete na uređaj ako ga povežete na računar.

 2. Adobe Digital Editions

 

Adobe Digital Editions je namenjen za knjige koje su u PDF i u EPUB formatu. Omogućava kreiranje takozvanih polica u koje možete grupisati knjige po žanrovima. Knjige se takođe mogu sortirati po tagovima, piscu i ostalim kriterijumima.

3. Mendeley Desktop

 

Mendeley program je prvenstveno namenjen  akademskim radnicima, studentima i istraživačima. Pomoću ovog programa možete upravljati sa maksimum 500 MB knjiga, istraživačkih radova, eseja i publikacija. Ono što je posebno korisno kod ovog programa je što omogućava lakše citiranje, izvođenje citata, fusnota i bibliografija. Na taj način značajno štedite na vremenu. Istovremeno, program omogućava i da dodajete beleške u PDF radove. Postoji mogućnost da nekoliko osoba istovremeno radi na jednom dokumentu. Pre korišćenje programa morate napraviti svoj online profil (privatni ili javni) na njihovom web sajtu, pridružujući se zajednici akademskih radnika širom sveta.

Pogledaj još

Kako da sastanak na Zoom-u uvek bude preko svih ostalih prozora na Windowsu?

Da li vam je u toku sastanka na Zoom-u potrebno da on stalno bude u …