Dodatne funkcionalnosti programa CCleaner

Verovatno ste čuli za  CCleaner, odličan program,  koji omogućava da očistite svoj računar od suvišnih datoteka. On briše sve podatke koji se vremenom gomilaju i tako ga usporavaju. Na primer briše istoriju svega što ste kucali, pregledane sajtove i slično. Na novijim računarima i nije neophodan, ali na starim može da ubrza sistem.

Ali pored osnovnih funkcionalnosti, koje su poznate mnogima, postoje i dodatne. One nisu posebno jedinstvene, ali je zgodno imati ih na jednom mestu.

Kada instalirate program odaberite besplatnu verziju i srpski ili drugi željeni jezik.

cccleaner instalacija

1. Čišćenje programa koji se podižu zajedno sa računarom

pokretanje programa

Programi koji se podižu sa sistemom mogu itekako da uspore rad, jer sve vreme rade u pozadini. Otvorite Alatke – Pokretanje programa (Startup) i onemogućite one koji nisu potrebni.

2. Prepisivanje praznog prostora

brisanje diska

Ponovno brisanje praznog prostora osigurava da prethodno obrisani fajlovi ne mogu da budu povraćeni. Brišemo njihove tragove zauvek. Sumnjamo da će vam ovo ikad biti potrebno, ali ako ga koristite budite pažljivi. Nemojte greškom da obrišete postojeći sadržaj na disku.

3. Čišćenje Registra (Registry)

registry ciscenje

Ovu stavku najbolje da uopšte ne koristite, osim ako neki program neće da radi. Sva je verovatnoća da ćete izazvati više štete neko koristi.

4. Pronalaženje dupliranih datoteka

dupicate file finder

U Alatkama postoji i stavka za pronalaženje dupliranih datoteka. Radi zadovoljavajuće.

5. Deinstalacija

deinstalacija programa

Stavka koja već postoji na svakom Vindoz računaru, pa je možda suvišna.

6. Očistite meni desnog klika miša

kontekstni meni

Ova funkcionalnost se nama najviše sviđa. Mnogi programi se ubacuju u desni meni miša, pa se tu nagomila sve i svašta. CCleaner daje mogućnost da isključimo one koji nam ne trebaju.

7. Analiza diska

analiza diska

Obavite osnovnu analizu prostora na hard disku. Postoje programi koji to rade detaljnije kao što je WinDirStats, ali i Ccleaner može da bude od ruke.