Saveti za korišćenje Scribd servisa za knjige

Scribd predstavlja online servis za postavljanje, deljenje i čitanje knjiga, dokumenata i drugih pisanih radova. Na njemu možete naći veliki broj retkih knjiga, seminarskih i autorskih radova, zbornika, magazina, uputstava iz svih oblasti, od istorije do poezije. Stoga Scribd predstavlja odličan izvor informacija. Iako je, što se i da očekivati, većina dokumenata na engleskom jeziku, postoji zaista veliki broj knjiga i na srpskom.

scribd

Nisu sve knjige na Scribdu dostupne za čitanje. Određene knjige su dostupne samo u delovima, i moguće im je pristupiti samo ako se plati. Sličan princip kao i na servisu sa Gugl knjigama. Ali slobodno možemo da kažemo da je većina knjiga, naročito one na srpskom, dostupna za slobodno čitanje.

Ako već niste redovan korisnik, spremili smo za vas nekoliko saveta i trikova koji će vam pomoći da se lakše snađete na sajtu. Za što potpunije korišćenje Scribda potrebno je da budete registrovani korisnik odnosno da napravite nalog.

Skidanje knjige sa Scribda

 

Ako vam ne odgovara da knjige čitate preko brauzera možete ih skinuti. Osim u slučajevima kada postavljač to nije onemogućio sve knjige su slobodne za download. Međutim, da bi stekli pravo na skidanje knjiga potrebno je da ili platite ili da postavite neku svoju knjigu. Ako postavite svoju knjigu, dokument ili rad u narednih 24h imate pravo na neograničeno skidanje knjiga.

Skidanje knjiga se vrši u PDF ili tekstualnom formatu. Kliknite na dugme Download u donjem desnom uglu kako bi započeli proces preuzimanja.

Pretraga

Pretragu možete vršiti u gornjem polju sajta. Rezultati pretrage nisu baš najbolji, zato što korisnici pri postavljanju ne koriste odgovarajuće tagove.

Ako želite da dođete do srpskih knjiga, idite na Explore – Document.

istražite dokumente

Potom kliknite na Language, izaberite u meniju Srpski jezik

srpski jezik knjige scirbd

Zatim kliknite na jedno od polja u zavisnosti od toga koju kategoriju želite, nedavne dokumente, popularne dokument i slično.

pretraga scribd

Naravno tu je i polje za pretraživanje po ključnim rečima.

Čitanje

 

Nekim korisnicima Scribd interfejs nije baš podesan za čitanje, ali ako ne možete da skinete knjigu, slobodno je možete čitati. Knjige je moguće organizovati u kategorije i foldere na svom profilu.

čitanje scribd

Model čitanja možete odabrati u dnu ekrana, odnosno možete birati da li da čitate jednu po jednu stranicu ili skrolujete slobodno kroz sve stranice. Isto tako je veoma interesantna opcija Full Screen čitanje preko celog ekrana, ako želite da se više skoncentrišete na tekst.

Postavljanje dokumenata

 

Ako želite da podelite svoje znanje i kreativnost sa prijateljima i ostalim čitaocima možete uploadovati dokumente na sajt.
Prilikom postavljanja vodite računa da unesete sve bitne tagove, kao i adektavan opis, naziv i jezik kako bi drugi čitaoci mogli lakše da nađu knjigu u pretrazi.

tagovi, opis scribd

S obzirom da će vaš dokument biti slobodno dostupan na Internetu, postoji velika verovatnoća da ga neko iskopira i koristi za svoje potrebe. Ako vam to smeta, možete onemogućiti kopiranje i skidanje, kao i u dnu podesiti licencu korišćenja.

licenca scribd

Praćenje korisnika

Na Scribdu postoji mogućnost praćenja korisnika koji postavljaju korisne dokumente, knjige i informacije. Postoji veliki broj aktivnih korisnika sa naših prostora, koje možete pratiti i pregledati knjige koje su uploadovali.

korisnici scirbd

Scribd možete posetiti ovde: http://www.scribd.com/

12 Comments on “Saveti za korišćenje Scribd servisa za knjige”

 1. Pozdrav, ja imam problem finansijske prirode. Platio sam pre tri meseca da skinem neke knjige i sad mi svojevoljno svakog meseca skidaju sa kartice 8.99 dolara i ne znam kako to da stopiram, molim za pomoc!!

 2. Platio bi za koriscenje i skidanje dokumenata sa Scribd.com. Molim Vas kakvo je Vase iskustvo i kako da to ostvarim, a da neki korak ne pogresim.
  HVALA

 3. Zavisi koje knjige imaju u svom algoritmu za proveravanje, a koje ne. Mozete da probate da malo izmenite naslov knjige ili tagove, na primer stavite prevedeno na srpski da probate da prevarite algoritam.

 4. Na Scribdu ima svega, a kad sam ja postavila knjigu ( koja nije moja, a i drugi su postavili masu sličnih) , dobila sam mejl u kome piše da knjigu obrišem , jer je zaštićena autorskim pravima. Pa , i druge su knjige u kompletu postavljene , sve sa izdavačem i zaštitom prava, a još stoje tamo ?!
  Kako da postavljam knjige, a da nemam problema ove vrste ?
  Hvala !

 5. Probajte da postavite neku svoju knjigu, seminarski rad ili slicno. Onda vam mozda dozvole da skidate knjige na jedan dan. Mada, to sve zavisi i od podesavanja koja je postavio autor knjige.

 6. Ne snalazim se baš najbolje na Scribdu, kojiput bih željela Downloadati neku knjižicu, no neznam kako da to učinim besplatno, jer kad pritisnem Download usmjeruje me na plačanje…čula sam da se može i besplatno skidati…može li mi netko detaljno pojasniti jer se ne snalazim najbolje…engleski ne poznajem dobro…Hvala unaprijed

 7. Pozdrav,imam problem sa korištenjem u proteklih par dana. Kada želim neku knjigu,da bih je skinula upload-ujem svoj dokument,ali umjesto da mogu skinuti bez problema samo me vrati na upload,iako moj dokument bude uspješno objavljen. To je užasno iritirajuće. Nadam se da će mi neko uspjeti pomoći.
  Hvala!!

 8. Zdravo, imam jedan problem, pa bih zamolila nekog od vas da mi pomogne. Da bi skinula seminarski rad sa skribda, ja sam postavila svoj, odnosno seminarski mog kolege, kako bih dobila zeljeno. Greskom, nisam izbrisala ime profesora, a niti ime kolege. Na moju stetu, profesor je to video i nazalost misli da se poigravamo njime, da bi ga omalovazavali ili sl. Meni je potrebna pomoc, neznam kako da izbrisem onaj postavljeni rad, ako to ne uradim, vrlo je moguce da cu imati problema na ispitima. Zahvaljujem unapred!

Comments are closed.