Zaštitite privatnost na kompjuteru koji delite sa drugim osobama

Privatnost  je bitna svakome od nas. Ako delimo svoj kompjuter sa drugim osobama, to ne podrazumeva da treba da se odreknemo privatnosti.

1) Privatno surfovanje

Ako je uključena opcija privatnog surfovanja,  na kompjuteru ne ostaju tragovi  boravka na Internetu. Nigde neće biti zabeleženo koje smo sajtove posećivali, šta smo ukucavali u svoj brauzer, koje smo slike gledali, koje smo šifre koristili i slično. O privatnom surfovanju i kako ga primeniti smo već pisali: https://internetzanatlija.com/2010/12/19/da-li-koristite-opciju-privatnog-surfovanja-u-vasem-brauzeru/.

2) Brisanje cookies i istorije

Ako zaboravimo da koristimo opciju privatnog surfovanja, tragove našeg boravka na Internetu možemo obrisati. U većini brauzera brisanju podataka pristupamo putem prečice Ctrl+Shift+Delete. U Operi opciji pristupate na sledeći način: Menu > Settings > Delete Private Data. Pojaviće vam se prozorčić u kome postoji izbor između brisanja svih podataka ili samo određenih kao što su cookies, download istorija, cache itd. Moguće je  i birati između brisanja svih tragova ili samo onih skorašnjih.

3) Obrišite Autocomplete sugestije

Verovatno ste primetili da kada ukucavate izraze za pretraživanje u vaš brauzer, sugerišu vam se izrazi koji su već ranije bili ukucavani. Na osnovu toga neko može videti šta ste pretraživali. Sugerisane izraze brišete tako što selektujete svaki ponaosob, i kliknete na Shift + Delete kao na slici.

Pogledaj još

Kako prevesti članak u Edge brauzeru?

Majkrosoftov Edge brauzer u seb ima ugrađenu funkciju za prevođenje internet članaka. Potrebno je samo …