Kako neko može hakovati šifru za imejl?

Svako misli da to njemu ne može da se desi, jer kome je  bitna nečija adresa elektronske pošte. Međutim, hakeri ne razmišljaju na takav način. Oni rade po principu velikih brojeva. Hakuju sve što mogu, pa će se u jedan posto slučajeva naći nešto korisno.

Na koji sve načine možete biti hakovani?

1) Virusi na računaru

Ovo je najjednostavniji način. Virus prati sve što radite na kompjuteru, šta kucate i koje sajtove posećujete. Tako lako može videti i lozinku. Zato uvek treba da imate najnoviju verziju antivirus programa.

2) Procedura za oporavak šifre

 

Svaki servis za elektronsku poštu nudi mogućnost oporavka šifre preko bezbedonosnih pitanja. Ako ti odgovori mogu lako da se saznaju (ime vašeg ljubimca, datum i mesto rođenja itd…) onda ništa niste uradili.

3) Pogađanje šifre

Hakeri mogu da naprosto pogode vašu šifru, tako što će isprobati sve reči iz rečnika. Stoga, budite kreativni. Smislite nešto što se ne može pogoditi.

4) Kopiranje šifara iz pregledača

Svako ko ima pristup vašem računaru, može videti šifre sačuvane u vašem pregledaču. O tome smo već pisali ovde

http://internetzanatlija.com/2011/01/27/nemojte-cuvati-sifre-u-brauzeru/. Nemojte ih tamo čuvati.

5) Fišing

Pecanje podrazumeva upotrebu lažnih stranica. Na primer, za Fejsbuk. Ona je identična pravoj, osim što je adresa drugačija. Vi naivno ostavite tamo svoju lozinku, misleći da ste na pravom Fejsbuku, ali neko iz pozadine sve prati i snima.

6) Hakovanje sajtova

Podaci sa sajta na koji ste se registrovali mogu da procure u javnost. To nije problem, ako je lozinka koju ste na njemu koristili jedinstvena. Ali, ako koristite jednu istu šifru na više sajtova, neko može upasti u sve njih.

Ako vam neko hakuje šifru, proverite ovde načine kako da povratite svoj nalog.

http://internetzanatlija.com/2010/11/21/sta-raditi-kada-primetite-da-vam-je-hakovan-email/

12 Comments on “Kako neko može hakovati šifru za imejl?”

 1. Imam jedno pitanje… Email adresa mi je hakovana, zbog toga što je bivši dečko hteo da udje na moj Face book profil. Sada me manje-više zanimaju poruke, već me je strah da preko nekih programa ne dodje do mog broja mobilnog telefona, jer sam ulazila na face preko telefona? Šta vi mislite o tome?

 2. Ok, hvala, sad videh odgovor 🙂
  Ali i dalje mi je ovo čudno: na drugom yahoo mail-nalogu kad se ulogujem, pored tih opcija What’s new, Trash i Contacts mi se pojavljuje opcija Conversation-Add Friend (nešto u fazonu da me neko pziva za frenda, to blešti i treperi)

 3. Nije to hakovanje. Same izmene na mejlu može da radi samo Yahoo, i verovatni su oni to dodali. Ako nemate sumnjive poruke u Sent onda niste hakovani. U svakom slučaju promenite šifru kad god posumnjate na bilo šta.

 4. Trebam pomoć, Na jednom yahoo-mail nalogu kad se ulogujem do nedavno sam imala standardno 3 glavne osnovne opcije u gornjem levom uglu: WHAT’S NEW, TRASH i CONTACTS.
  Odjednom mi se pojavila i četvrta opcija CALENDAR. Nisam kliknula na to jer mi je sumnjivo otkud sad to i šta je to???

  Takođe na drugom yahoo mail-nalogu kad se ulogujem, pored tih opcija What’s new, Trash i Contacts mi se pojavljuje opcija Conversation-Add Friend (nešto u fazonu da me neko pziva za frenda, to blešti i treperi) Nisam kliknula na to, nisam otvarala, samo sam kliknula X da zatvorim to bleštanje i treperenje.

  Šta je to? Verovatno hakovanje? Šta mogu da uradim po tom pitanju? Kako da sačuvam privatnost i sigurnost?

 5. Pre nekih 2-3 meseca stiže mi mejl sa bratovog mejla, a znam da nije od njega. Zatim njemu stiže od mene, pa mojoj ženi stiže od nas i ko zna šta sve još. Ma ludnica.

  Svi smo odmah promenili šifre i to je odmah prestalo.

  Ko zna šta i ko je to uradio, ali očigledno je neko provalio svima šifre.

Comments are closed.