RSS čitač – praćenje više veb sajtova istovremeno

Svako od nas ima omiljene internet sajtove, sa kojih maltene ne želi ništa da propusti. Međutim, posećivati svaki od njih pojedinačno, kako bi proverili šta se novo objavilo, oduzima dosta vremena.

Rešenje predstavlja korišćenje RSS-s. On omogućava da  uštedimo vreme i budemo u toku sa najnovijim promenama.

RSS  (Really Simple Syndication) naprosto predstavlja format u kome veb sajtovi predstavljaju svoj sadržaj. Za njegovo praćenje potreban nam je RSS čitač u koji uvozimo RSS dovod sajta koji želimo da pratimo. Svaki put kad se sadržaj osveži, to se vidi u RSS čitaču. Na taj način mi ne moramo da posećujemo svaki sajt ponaosob, već su sva ažuriranja prikazana na jednom mestu.

Ceo proces pretrplaćivanja na dovod je veoma jednostavan. Ako već imamo odabrani internet čitač, potrebno je da odemo na željeni sajt i pronađemo  narandžasto/crvenu/žutu ikonicu koja izgleda ovako. 

Kliknemo na nju i iskopiramo njenu adresu u čitač.

Ko nema RSS čitač, treba da ga odabere. Oni se svi dele u dve grupe:

1) RSS čitači koji se instaliraju na kompjuteru i

2) online  RSS čitači kojima se pristupa online preko Interneta, i za koje je samo potrebno da se registruje nalog.

Prednost desktop internet čitača je da se vesti mogu čitati naknadno, bez internet konekcije, vesti se mogu bolje sortirati. Čak su i po našem iskustvu pregledniji.  Dva dobra takva programa su RSSOwl i QuiteRSS .

Prednost online RSS čitača je da im se može pristupiti sa bilo kog računara, ako postoji internet konekcija. Odlični internet čitači su Feedly i Inoreader.

Koji čitač vi koristite?

Pogledaj još

Kako da sastanak na Zoom-u uvek bude preko svih ostalih prozora na Windowsu?

Da li vam je u toku sastanka na Zoom-u potrebno da on stalno bude u …