Internet pregledači

Koji Internet brauzer koristite?

Dakle, brauzer ili, kako se još drugačije kaže, internet pregledač,  je program  pomoću koga idemo na Internet. Svi ga imamo na svom računaru. Postoje brauzeri i za telefone i za računare. Danas pišemo o onima za računare.

Najviše korišćeni brauzeri za Windows operativni sistem su: Internet Explorer, Mozila Fajerfoks, Chrome i Opera.

Ono što karakteriše tržište brazuera je da je konkurencija veoma oštra i samim tim se svi oni utrkuju u tome kako da obezbede što bolje performanse. Svaki od njih ima neke prednosti koje ih izdvajaju od ostalih.

1. Internet Explorer je sastavni Windows-a, i nekada je češto bio kritikovan zbog svoje sporosti i sporog razvoja. To se međutim danas menja, i najnovnija verzija broj devet je značajno bolja od svojih prethodnih verzija.  Poboljšana je brzina, bezbednost i postoje mnoge napredne funckionalnosti. Nažalost, još uvek ga bije još glas iz prošlosti, te ga stogi mnogi korisnici i dalje izbegavaju.  Neki sajtovi mogu da rade samo uz pomoć ovog brauzera.

2. Firefox je moguće modifikovati uz pomoć mnogobrojnih add-onova u skladu sa individualnim potrebama. Dodaci menjaju izgled, blokiraju reklame, ubacuju igrice i olakšavaju rad u svakom smislu. Nažalost,  previše instaliranih dodataka može negativno uticati na  brzinu, stoga vodite računa. Mozila Firefox je program otvorenog koda.

3. Google Chrome je veoma brz i jednostavana za korišćenje. S obzirom da pripada kompaniji Google, moguće je integrisati ga sa drugim Google servisima. Veoma je popularan i polako je prestigao Mozila Firefox, pa sada drži mesto broj jedan kao najkorišćeniji pregledač. Takođe ima veliki broj dodataka i aplikacija koje mogu da olakšaju rad.

4. Opera je veoma brz brauzer, što pokazuju mnogi uporedni testovi. To je u neku ruku veoma jedinstven brauzer,  jer  ima svoj način razvoja i nudi neke funkcije koje ostali brauzeri nemaju. Neke od tih funkcionalnosti su: davanje komandi pomeranjem miša u određenom smeru, linkovi, pregledanje elektronske pošte direktno iz Opere i još mnogo toga. Nažalost, ponekada se može desiti da sajt u Operi ne funkcioniše kako treba.

Mnogi korisnici koriste po dva ili vise brauzera radi bolje organizovanosti.

Na primer, jedan brauzer koristite u poslovne, a drugi u lične svrhe, tako da su vam i obeleživači i istorija razdvojeni. Bukmarke možete da prebacite iz jednog brauzera u drugi kao i da ih povratite ako ste ih slučajno obrisali. Lakši rad sa brauzerima omogućavaju prečice preko tastature.

2 Comments on “Internet pregledači”

Comments are closed.